Sessions
inici
primera sessiósegona sessiótercera sessióquarta sessiósisena sessió
 
 
Eines bàsiques de dibuix
 
El programa de dibuix Paint
 
A través de l'ordinador no només podem escriure a través del teclat sinó que també podem dibuixar amb el ratolí. Un dels programes més senzills per dibuixar és el PAINT i el podem trobar en tots els ordinadors que tenen el sistema operatiu Windows. Per accedir-hi hem de seguir la ruta:
Inici - Programes - Accessoris - Paint
Un cop obert el programa, en primer lloc veiem una gran superfície blanca que és l'àrea de dibuix, delimitada per 3 elements que hem de conèixer bé.
Per sobre, veiem una barra amb 6 menús (Archivo, Edición, Ver, Imagen, Opciones, Ayuda).
A l'esquerra veiem un quadre d'eines amb 16 botonets que ens serviran per realitzar diferents accions.
A la part inferior veiem un quadre amb 28 colors diferents
 
Dibuixem amb el ratolí
Per dibuixar amb el Paint la nostra eina de dibuix serà el ratolí. Haurem de clicar el botó esquerre del ratolí i anar desplaçant la mà mentre mantenim clicat aquest botó. Si en algun moment deixem de clicar, deixarem de dibuixar.
És interessant que el desplaçament de la mà no sigui gaire ràpid ni vagi a batzegades per poder dominar bé la direcció del traç. Així evitarem que, fent moviments bruscos, sortim de l'àrea de dibuix i engeguem involuntàriament altres programes o desactivem funcions que després no sabríem recuperar.
Quan s'engega el Paint, per defecte ens surt activada l'eina del llapis i el color negre. Això vol dir que si desplacem el ratolí per la pantalla veurem que un petit llapis s'hi belluga. I si ho fem amb el botó esquerre clicat ens anirà apareixent una línia de color negre.
Feu la prova i dibuixeu diferents línies sobre la pantalla blanca, encara que siguin gargots infantils. Intenteu que la línia surti exactament com preteneu: que comenci on voleu que comenci, que acabi on voleu que acabi i que faci l'itinerari que voleu que faci.
A continuació proveu de fer línies de diferents colors. Per aconseguir-ho simplement heu de clicar sobre el color que vulgueu escollir del quadre de colors. Observeu que quan cliqueu sobre un color, el quadre més gran que hi ha a la part esquerra dels diferents colors, canvia i us mostra el color que heu escollit.

D'aquesta manera en tot moment sabeu de quin color pintareu.No us conformeu amb un petit traç, guixeu bé la pantalla de diferents colors


Fixeu-vos que quan cliquem la icona de la goma, ens queda desactivat el botó del llapis que és el que utilitzàvem fins llavors. Al Paint només és possible usar una eina cada vegada i per això en el moment que n'activem una, se'ns desactiva la que utilitzàvem fins llavors.

Observeu també que un cop heu seleccionat la goma, quan moveu el ratolí per sobre de la pantalla ja no veureu un petit llapis, sinó que veureu un quadrat blanc. Aquest quadrat us mostra la mida de la goma d'esborrar, però podeu aconseguir que la goma es faci més gran o més petita amb els signes de sumar (+) i restar (-) del teclat numèric.

Ara feu la goma de la mida que vulgueu (com més gran més de pressa anireu per esborrar) i esborreu tot el que hem guixat abans. Per tal que la goma esborri, hem de fer igual que amb el llapis, moure el ratolí mentre mantenim clicat el botó esquerre del ratolí. Si només movem el ratolí però no tenim el botó clicat, no ens esborrarà.


TRUC!!
Hi ha un truc si volem esborrar TOTA la pantalla. Anem al menú IMAGEN i seleccionem l'opció BORRAR IMAGEN. D'aquest manera se'ns esborrarà tota la pantalla instantàniament

Què faig amb el meu dibuix?
Abans de tot heu de saber que hi ha un truc molt interessant que ens permet esmenar qualsevol error que fem en qualsevol moment. Es tracta de l'opció DESFER.

Per executar aquesta acció hem d'anar al menú EDICIÓN i clicar l'opció DESHACER. També podem executar aquesta opció amb les tecles. Es tracta de prémer la tecla "CTRL" i, sense deixar-la, prémer també la tecla de la lletra Z, és a dir CTRL + Z.


En qualsevol moment que ens penedim de la darrera acció que hem fet, podem recular i aconseguir que el dibuix quedi com si no l'haguéssim realitzada, amb l'opció DESHACER.

I ara, abans d'aprendre altres eines de dibuix, ens cal saber què podem fer quan haguem acabat un dibuix. Podem imprimir-lo, podem guardar-lo per acabar-lo o recuperar-lo un altre dia o podem deixar-lo de banda.

Si volem imprimir-lo, hem d'anar al menú ARCHIVO i prémer l'opció IMPRIMIR. Després ens apareixerà una segona finestra on podem especificar quantes còpies volem imprimir del nostre dibuix. Un cop li hem especificat això només hem de clicar l'opció ACEPTAR i l'ordinador enviarà el dibuix a la impressora. En uns minuts tindrem el nostre dibuix imprès sobre un paper.

També pot ser que vulguem guardar el nostre dibuix per diverses raons. O bé perquè no l'hem acabat i volem acabar-lo en una altra sessió o bé perquè volem conservar-lo per si mai volem tornar-lo a mirar, imprimir o retocar. En qualsevol dels casos l'hem de guardar al disc dur del nostre ordinador.
Per fer-ho hem d'anar al menú ARCHIVO i seleccionar l'opció GUARDAR.
Quan ho fem ens apareixerà una finestra com aquesta:
En aquesta finestra hem de tenir cura d'omplir correctament dos camps i recordar què hi hem posat. Al camp "Guardar en" hem d'indicar-li a quina carpeta del disc dur volem guardar el nostre dibuix. En properes lliçons aprendreu a realitzar aquestes funcions amb total seguretat.
Al camp "Nombre de archivo" hem d'esborrar el nom que ve per defecte "Sin título.bmp" i canviar-lo pel nom que nosaltres vulguem. Les tres lletres que estan escrites darrere del punt <bmp> constitueixen l'extensió del fitxer i ens indiquen que aquest document ha estat fet amb el programa de dibuix Paint. És a dir, que tots els dibuixos fets amb el Paint tindran el nom que nosaltres vulguem posar-los seguit d'un punt i les tres lletres <bmp>.
Anem a suposar que li posem el nom "prova.bmp".
Quan estiguem segurs que li hem indicat a quina carpeta volem guardar-lo i ja li haguem posat el nom "prova.bmp" clicarem a l'opció "Guardar".
Com podem saber si ho hem fet bé? Molt fàcil...
Abans que el guardéssim, a la part superior de la nostra pantalla, en una franja de color blau marí ens hi apareixia el nom "Sin título"
Però quan ja l'hem guardat se li ha de canviar aquest nom pel que nosaltres li hem posat, en aquest cas "prova"
Si després de posar-li el nom continuem fent més modificacions al dibuix i volem guardar-les ja no caldrà que li tornem a posar un nom. Simplement haurem d'anar al menú ARCHIVO i seleccionar l'opció GUARDAR. L'ordinador guardarà els nous canvis que hem efectuat i quan vulguem recuperar el nostre dibuix un altre dia, el tindrem tal i com l'hem deixat ara.

Quan vulguem finalitzar la nostra sessió amb el Paint hem de clicar el botonet amb unacreueta de la part superior dreta de la nostra pantalla.

Llavors si l'última cosa que havíem fet era guardar el dibuix, l'ordinador no ens demanarà res i apagarà el programa de dibuix. Però si havíem realitzat accions que encara no havíem guardat, l'ordinador ens demanarà què volem fer:

Tenim diferents opcions:
Si: L'ordinador guardarà els canvis que havíem efectuat al dibuix. Si encara no li havíem posat nom ens demanarà que ho fem i haurem de realitzar el procés explicat anteriorment (dir-li a quina carpeta el volem guardar i posar-li un nom). Si ja li havíem posat un nom, simplement ens guardarà els darrers canvis realitzats i després apagarà el programa de dibuix.
No: S'apagarà el programa de dibuix sense que l'ordinador guardi els darrers canvis efectuats.
Cancelar: El programa de dibuix seguirà obert.

Si un altre dia volem recuperar el nostre dibuix, quan engeguem el programa de dibuix hem d'anar al menú ARCHIVO i seleccionar l'opció ABRIR. Llavors hem de buscar a quina carpeta l'havíem guardat i seleccionar-lo clicant el nom del fitxer que li havíem donat (en l'exemple anterior hauríem de clicar sobre "prova.bmp") i després clicant sobre l'opció ABRIR.

 

Més funcions de dibuix
Ara anem a descobrir algunes de les altres eines del quadre d'eines.

El pinzell

Quan cliquem el botó del pinzell veurem que sobre la pantalla es desplaça un petit punt de mira. Aquest punt de mira representa la punta del nostre pinzell virtual i nosaltres podem escollir la seva forma (quadrada, rodona o "de llaç") i la seva mida (que ens marcarà el gruix de les línies). De qualsevol manera nosaltres podem triar una mida més gran o més petita de les que ens ofereix el quadre suplementari, de la mateixa manera que ho hem fet amb la goma, és a dir amb els signes (+) i (-) del teclat numèric.


Ara provarem de fer diferents línies combinant totes les variables. Procureu que cada línia que feu sigui totalment diferent de l'anterior: de diferent color, de diferent gruix i amb un apunta diferent (quadrada, rodona o "de llaç").
Quan acabeu de fer les proves de pinzell, esborreu tota la pantalla. Podeu fer-ho amb el truc "Borrar imagen" o amb una goma d'esborrar.

El pot de pintura

Quan cliquem sobre el botó del pot de pintura, el cursor del ratolí se'ns transforma en un petit pot de pintura que es desplaça sobre la pantalla. En el moment que fem clic amb el ratolí, omplirem de color la zona de la pantalla sobre la qual estiguem. I evidentment ho farem del color que tinguem seleccionat en el quadre de color.
Si ho fem sobre la pantalla blanca, tota la pantalla se'ns omplirà del color que tinguem.

Ara fem un petit exercici: agafem l'eina del pinzell i realitzem diferents línies horitzontals i verticals que es creuin. D'aquesta manera aconseguirem que ens quedin diferents zones tancades per aquestes línies.
Llavors agafem l'eina del pot de pintura i anem omplint cada zona tancada d'un color diferent. És a dir, cliquem en un color i aboquem el pot de pintura sobre una zona. Després cliquem en un altre color i l'aboquem sobre una altra zona. I així fins que haguem pintat totes les zones de colors diferents.

Quan haguem acabat, ho esborrem tot.

TRUCS!!
1.- Podem tirar un color sobre un altre color. Sempre ens quedarà pintat del darrer color que haguem utilitzat.
2.- Si ens equivoquem en un color i volem "despintar" una zona ho podem fer de dues maneres: seleccionant el color blanc o bé clicant el botó DRET del ratolí sobre la zona en qüestió. De les dues maneres el resultat serà el mateix: la zona quedarà altre cop blanca.
3.- Podem inventar-nos nous colors, a part dels 28 que ens ofereix el quadre de colors. Per fer-ho, hem d'anar al menú COLORES i escollir l'opció MODIFICAR COLORES o bé dins del menú OPCIONES escollir l'opció EDITAR COLORES (això depèn de si la versió del programa és més o menys moderna, però podem aconseguir el mateix efecte si fem doble clic sobre qualsevol dels colors del quadre de colors).
En la nova finestra que ens sortirà hem d'anar a l'opció DEFINIR COLORES PERSONALIZADOS i farem aparèixer un nou quadre molt interessant en el que hi ha totes les tonalitats de tots els colors. Desplaçant-nos-hi amb el ratolí podem explorar els colors i triar-ne un de ben especial. Quan l'haguem triat encara podem perfilar-lo i personalitzar-lo més amb una barra vertical que hi ha a la dreta d'aquesta finestra. Aquesta barra vertical té una petita fletxa negra que podem desplaçar cap amunt i cap avall per aconseguir aclarir o enfosquir el color. Quan ens agradi el color tan sols hem de prémer l'opció ACEPTAR per tal que aquest color s'incorpori al quadre de colors de la finestra principal del Paint.

L'aerògraf o spray
Quan cliquem sobre el botó de l'spray, el cursor del ratolí se'ns transforma en un petit pot d'spray que es desplaça sobre la pantalla. En el moment que fem clic amb el ratolí, començarem a spraiar la zona del color que tinguem seleccionat en el quadre de color.
Hi ha tres tamanys d'spray en el quadre suplementari però podem modificar-ne la mida amb els signes (+) i (-) del teclat numèric.

El rectangle i l'el·lipsi

Aquests dos botons ens permeten realitzar figures quadrangulars (rectangles i quadrats) i el·líptiques (rodones i el·lipsis). Per realitzar-les haurem de clicar sobre un punt i arrossegar el ratolí mentre mantenim el botó esquerre clicat. El punt on clicarem serà un dels extrems de la figura i a mida que anem arrossegant el ratolí anirem modificant-ne les dimensions. Mentre no deixem anar el botó esquerre del ratolí podem anar ampliant o disminuint l'àrea de la figura, però quan el deixem anar, quedarà dibuixada tal com estava.


Primerament prova de fer diferents rectangles i el·lipsis sobre el full blanc. Intenta fer-los de dimensions diferents i en llocs diferents de la pantalla. Pots fer que s'entrecreuin o que quedin uns dins dels altres de forma concèntrica.
Després pots pintar les figures resultants de diferents colors amb el pot de pintura.

UNA MICA MÉS!!!
1.- Al costat de l'el·lipsi tenim una altra eina que ens permet formes quadrangulars amb els vèrtexs arrodonits i funciona exactament igual que el rectangle i l'el·lipsi.
2.- Quan utilitzem una d'aquestes tres eines (rectangle, el·lipsi o rectangle arrodonit) al quadre suplementari de sota ens apareixen 3 opcions, però no són per canviar la mida de les figures ni el gruix de les seves línies.

La primera opció (que és la que està activada per defecte) ens permet fer figures amb la línia exterior del color que tinguem seleccionat i transparents en el seu interior.
La segona opció ens deixa fer figures amb la línia exterior del color que tenim seleccionat, però amb l'interior de color blanc (aquesta opció no la podrem apreciar si tenim tot el fons de pantalla de color blanc, però ho podrem comprovar si tenim el fons de pantalla d'un altre color).
La tercera opció ens permet fer figures sense línia exterior i blanques en el seu interior. Tampoc podrem apreciar-ho si tenim el fons de pantalla blanc, però sí, si el tenim d'un altre color.
Línia recta i línia corba
Amb el Paint podem dibuixar lliurament a través del moviment del ratolí, però també tenim eines que ens ajuden a precisar la direcció de les línies del nostre dibuix.
Si volem fer línies absolutament rectes (com si utilitzéssim un regle) hem de clicar el botó de línia recta. El lloc de la pantalla on cliquem serà l'origen d'una línia recta. Podem moure el ratolí en la direcció que vulguem i se'ns anirà dimensionant la línia a la pantalla, però la línia no quedarà feta fins que no deixem de clicar. Això ens permet fer proves de com volem que sigui la nostra ratlla, però la podem anar escurçant o allargant o canviant de direcció sense que quedi fixada al nostre dibuix. En el moment que deixem de clicar ens quedarà dibuixada una única línia recta.
El quadre suplementari ens ofereix diversos gruixos de línia però nosaltres podem augmentar o reduir el gruix de la línia amb les tecles (+) i (-) del teclat numèric.
La línia corba funciona de manera semblant a la línia recta però té diferències que hem de conèixer.
D'entrada, quan dibuixem ens fa una línia recta però llavors nosaltres li podem donar la curvatura. Per fer-ho hem de clicar sobre la línia i, sense deixar de clicar, anar arrossegant el ratolí en la direcció adequada. En fer-ho la línia s'anirà corbant seguint les ordres del ratolí. Podem anar modificant la curvatura de manera indefinida i mentre no deixem de clicar la línia no quedarà fixada en el dibuix.
Quan deixem de clicar, encara tenim una segona possibilitat de modificar la curvatura seguint el mateix procediment. Després d'aquest segon intent la línia ja queda fixada sobre la pantalla i no podem modificar-ne la curvatura.
Prova de realitzar diferents línies rectes de diferents gruixos, colors i orientacions: una línia vertical prima de color verd, una diagonal gruixuda de color vermell, una horitzontal gruixudíssima de color groc,...
El quadre de text
Si volem, el Paint també ens permet introduir text en els nostres dibuixos. Per fer-ho hem d'utilitzar el botó del quadre de text
Quan tenim activat aquest botó, podem crear un quadre de text. El procediment és el mateix que si volguéssim fer un rectangle però no hem de canviar de botó, ho hem de fer amb el del quadre de text.
Un cop hem realitzat el quadre de text, ens quedarà format un rectangle de silueta discontínua amb una ratlleta intermitent en el seu interior: és el cursor que ens indica que podem escriure-hi.
A més a més ens hauria d'aparèixer una petita finestra a la pantalla que és la barra d'eines de text. Si no ens apareix, hem d'anar al menú VER i seleccionar l'opció BARRA DE HERRAMIENTAS DE TEXTO.
Si tenim el cursor dintre del quadre de text podem escriure amb el teclat de l'ordinador i el text se'ns anirà escrivint dintre del quadre de text. Cal tenir molt en compte que en el moment en que fem un clic fora del quadre de text, aquest quadre desapareixerà i ja no podrem modificar el que havíem escrit. En canvi, si tenim la precaució de no clicar fora del quadre podrem anar fent modificacions al nostre text fins que el donem per definitiu. Aquestes modificacions poden ser:
" Canviar el color de les lletres, clicant a qualsevol color del quadre de colors.
" Fer més gran o més petit el quadre de text, col·locant-nos en un dels seus vèrtexs i estirant una doble fletxa que ens sortirà i que ens permetrà dimensionar-lo en el sentit en què arrosseguem el ratolí.
" Utilitzar els atributs de la barra d'eines de text.
A la barra d'eines de text podem canviar el tipus de lletra i la seva mida. Per fer-ho tenim unes calaixets que podem obrir i, dins d'ells, múltiples opcions entre les quals escollir.
A part d'això també podem afegir-hi els atributs de negreta, cursiva o subratllat, a través dels corresponents botonets que podem activar o desactivar a voluntat.
IMPORTANT!!
Cada vegada que realitzem un d'aquests canvis hem d'anar amb compte de no clicar fora del quadre de text perquè, si no, se'ns esborrarà i ja no podrem realitzar més modificacions. Si no estem segurs d'on tenim el cursor, sempre és millor tornar a clicar dins del quadre de text.

Els atributs del text (color, mida, etc.) afecten totes les paraules del quadre de text. Per tant, si volem fer unes paraules d'un color i unes d'un altre o unes d'una mida i unes altres d'una altra mida ho hem de fer amb diferents quadres de text. Quan acabem una part fem un clic fora del quadre de text i, a continuació, creem un altre quadre de text per fer l'altra part que hagi de tenir unes altres característiques.

Per provar totes aquestes funcions del quadre de text podem intentar escriure el nostre nom diverses vegades, amb diferents colors, mides i tipus de lletres. Per fer-ho ho haurem de fer en diferents quadres de text.

Els últims botons: funcions avançades

La lupa

Aquest botó ens permet ampliar una part del dibuix per poder corregir detalls de precisió. Quan cliquem al botó de la lupa el cursor que es desplaça per la pantalla és un rectangle amb una lupa al seu interior. Quan cliquem, el tros que abarcava aquest petit rectangle s'engrandirà fins a ocupar tota la pantalla. Podem desplaçar-nos més cap a la dreta, l'esquerra, amunt o avall amb les barres de desplaçament horitzontal o vertical que trobarem a la dreta i a sota del nostre dibuix.
Mentre estem treballant amb el dibuix ampliat podem utilitzar gairebé totes les eines i anar canviant de l'una a l'altra.

Per tornar a la perspectiva original que tenia el dibuix abans d'ampliar-lo hem de tornar a clicar el botó de la lupa i, en el menú suplementari que ens apareix, escollir l'opció 1x.
El comptagotes
Aquesta és una eina avançada que no utilitzarem fins que no siguem més experts en el dibuix per ordinador. Ens permet capturar un color que ja haguem utilitzat en alguna part del dibuix i copiar-lo per utilitzar-lo en una altra part.
Primer hem de clicar el botó del comptagotes, posar-nos sobre una àrea del color que vulguem copiar i fer-hi clic. En aquest moment veurem que el color en qüestió queda seleccionat al nostre quadre de colors. Llavors ja només hem d'agafar l'eina que volem utilitzar (pot de pintura, pinzell, spray,...) i abocar-hi el color allà on vulguem.
Les seleccions: regular i irregular
Aquests botons ens permeten seleccionar una zona del nostre dibuix per després fer-hi alguna altra acció com, per exemple, moure-la de lloc,....
Per fer-ho hem de delimitar la zona que ens interessa. Amb l'eina de selecció regular fem un rectangle al voltant de la part que volem seleccionar. Quan hem acabat, el cursor pren la forma de quàdruple fletxa i si cliquem sobre la zona seleccionada podrem desplaçar-la pel dibuix fins a una altra part.
L'eina de selecció irregular funciona de manera semblant, però es tracta d'encerclar la zona que vulguem seleccionar amb el ratolí. Això ens permet circumscriure'ns més a la zona, cosa que no podem fer amb la forma quadrangular de la selecció regular.
Dibuixa una figura humana utilitzant les següents eines de dibuix. Pel cap fes una rodona amb el botó d'el·lipsi. Per tota la resta (ulls, nas, boca, coll, braços, mans, cos, cames, peus,...) utilitza el pinzell. En el jersei i els pantalons fes-hi franges amb l'eina de la línia recta (si et passes de la ratlla pots esborrar amb la goma) i després pinta cada franja d'un color diferent amb el pot de pintura. No deixis res sense pintar.
Si et cal pots utilitzar la lupa per ampliar una zona de detall i no equivocar-te.
Fes un paisatge. Amb la línia poligonal pots fer unes muntanyes. Amb l'el·lipsi pots fer un sol o una lluna. Amb l'spray pots fer uns núvols. Amb el rectangle i la línia recta pots fer una casa (parets, teulada, xemeneia, porta, finestres,...). Amb el pinzell pots fer-hi un riu i diferents camins. Afegeix-hi tot el que et permeti la teva imaginació i pinta-ho tot de diferents colors.

 
  amunt