Sessions
inici
primera sessiósegona sessiótercera sessióquarta sessiócinquena sessió
 
MULTIMÈDIA: CD-ROM - DVD - MP3 - DIVX...
Imatge i so: entreteniment, coneixement, divulgació...
 

El món de la tecnologia de la informació i la comunicació ha avançat i avença a un ritme vertiginós. Continuament apareixen al mercat nous formats digitals d'àudio (so) i d'imatge (fotografia, dibuix i video).

 

 

 

Escoltar música amb l'ordinador.

 - Feu clic en aquesta icona:

- Si tot va bé s'hauria d'obrir algun programa per poder escoltar la cançó. Amb l'ajuda del formador/a esbrineu què passa. Hi ha altaveus o auriculars? Estan ben endollats? El volum es correcte? No hi ha cap programa per poder escoltar la cançó? Intenteu solucionar el problema per poder sentir-la.

 

 

 

Veure videos amb l'ordinador.

- Feu clic en aquesta icona:

- Ara s'hauria d'obrir un progama que permetés veure un video. Esbrineu quin pot ser el problema cas que no el visualitzeu.

 

 

Escoltar la radio amb l'ordinador

Feu clic a la radio per escoltar en directe música des de...

http://www.catradio.com/internet/

Podreu escoltar la programació en directe, les darreres informacions, etc.

Si no la podeu escoltar, pot ser que us falti el programa Real Player. SI feu clic a:

Rebreu instruccions de com obtenir el programa I instal·lar-lo.

 

 

Enregistrar sons amb l'ordinador

- Ens farà falta un micròfon I connectar-lo a la tarja de so.

- Identifiqueu a la part del darrera de la torre (CPU) on és la targeta de so:

- Connecteu el micròfon al forat que té un dibuix del micro, en aquest cas és el de color rosa.

- Observeu la part inferior de la vostra pantalla I busqueu l'altaveu:

- Feu doble clic a l'altaveu, s'obrirà una finestra semblant a aquesta:

 

 

- Observeu si a l'apartat Micròfon, hi ha activada l'opció Silenci, feu clic per desactivar-la. Ara el micrófon funcionarà.

 

 

 

 

 

Els principals controls de volum que heu de tenir en compte són:

 • Volumen General: és el control de volum general (el que s'activa en fer un sol clic a la icona de l'altaveu).
 • Onda (Wave): controla el volum d'interpretació dels fitxers tipus wav.
 • Sintetizador (MIDI): serveix per controlar el volum d'interpretació dels fitxers mid.
 • Reprocuctor de CD (CD-Audio): regula el volum de la reproducció de CD de música des de les unitats de CD-ROM i DVD.
 • Entrada de linea (Line-In): el lliscador controla el volum de les fonts d'àudio externes.
 • Micròfono (Microphone): habitualment està marcada la casella Mut per evitar l'acoblament del micròfon i els altaveus. Si ho desmarqueu, podeu escoltar a través dels altaveus què dieu pel micro. El més convenient és tenir-lo com a mut.
 • PC-Speaker: controla el volum de l'altaveu intern del PC.

 

 • Obriu l'enregistrador de sons.

 

 • Feu clic a Inici, Programes, Accesoris, Entreteniment, grabadora de sons:
 • Penseu que voleu enregistrar, per exemple, el vostre nom I cognoms.
 • Acosteu-vos al micro (deixeu uns 20 cm de distància), cliqueu al botó de gravació i parleu.
 • Quan hagueu acabat, premeu el botó Stop i escolteu el resultat. Si no us agrada, torneu a començar. Podeu provar de baixar el volum del micro o allunyar-vos o acostar-vos una mica més.
 • Ara només cal desar-lo. Cliqueu al menú Arxiu |Guardar, doneu-li un nom i deseu-lo a la carpeta del curs. Tanqueu l'enregistrador de sons.

 

 

QUATRE CONCEPTES CLARS:

CD-ROM significa Compact Disc Read-Only Memory, és a dir, memòria de només lectura en disc compacte, un suport d'emmagatzematge massiu que utilitza un làser per llegir els microscòpics forats fets a la capa d'alumini d'un disc policarbonatat. Aquest mateix format és l'utilitzat als discs compactes d'àudio. Degut a la seva gran capacitat d'emmagatzematge, fiabilitat i baix cost, el CD-ROM ha esdevingut un mitjà de grabació cada cop més popular. La seva capacitat es mesura en Mb. En trobem de 650 Mb, 700 Mb, 800 Mb. Per fer-vos una idea, a un de 650 Mb podríem desar més de 250.000 pàgines de text plenes d'informació.

La velocitat de lectura també ha anat augmentant. Van començar a 2x, després 4x i ara el format més freqüents és el de 54x. La velocitat es mesura en kb per segon, una unitat que va a 50x té una velocitat de lectura de 7500 KB/s

El DVD (Digital Versatile Disc, disc versàtil digital) és una evolució de la tecnologia desenvolupada i emprada en els CD's. Tant els CD's com els DVD són mitjans d'emmagatzematge digital capaços de contenir el mateix tipus d'informació de llargues sèries d'uns i zeros, que poden formar fitxers de dades, imatges, so o vídeo. Però la gran diferencia radica en que el DVD té una capacitat d'emmagatzemar i una velocitat d'accés i transferència molt superior als CD's.

Mentre que un CD pot emmagatzemar únicament uns 650 MB, el que equival a 74 minuts de so digital d'alta qualitat, un disc DVD, amb el mateix format i aspecte, pot contenir fins a 17 GB de dades.

 

So digital
 Amb l'ordinador podem escoltar so: cançons, radio, veus etc.

 

Formats de so digital

 

Hi ha diferents tipus d'arxius per reproduir sons: wav, mp3, midi...

Per poder reproduir i escoltar so digital cal que utilitzem algun d'aquests formats, és a dir, formes de guardar els arxius musicals, de veu o de so.
El format WAVE és el format original de Microsoft per emmagatzemar el so. L'extensió és wav. La mida dels arxius és massa gran per fer-la servir a Internet.
EL format MIDI és un llenguatge de comunicació estàndard que utilitzen els dispositius MIDI i l'ordinador. Té poca qualitat però els arxius són petits.
Format CDA és el format que utilitzen els Cds de música que comprem.
Format MP3 és un format de so comprimit i té l'extensió mp3. El fet que els arxius siguin petits, l'ha fet molt recomanable per l'ús a Internet. Cal tenir en compte que una música comprimida té menys qualitat de so que quan era Wave, i és un procés irreversible.

Per escoltar-los ens fa falta el programari adient. Els arxius *wav els podem escoltar amb el RealPlayer; els *mid els poem escoltar amb el MusicTime; i els *mp3 amb el programa Winamp. Però també els podem escoltar en un sol programa: com els windows media player.

Per escoltar aquests arxius primer us heu de baixar els programes que us faci falta ; després heu d'obrir una carpeta a Els Meus Documents i posar-li el nom del tipus d'arxiu per poder desar -ho al vostre disc dur.

El conegut com a MP3, és un format compressor d'arxius de Música que aconsegueix reduir la seva mida una dotzena part de l'original, aproximadament, amb una qualitat de CD. La diferència és molt gran. És molt clar que la compressió fa perdre la qualitat de la Música que pot tenir un CD i encara més una actuació en directe. Ens cal un programa que ens permeti escoltar la música en aquest format.

El MIDI és un llenguatge que transmet dades informàtiques que es converteixen en so. Els teclats electrònics són instruments que fan sonar les notes, a més a més, podrem controlar el tema musical des de l'ordinador, mitjançant un programa que s'anomena seqüenciador. La sonoritat no és tant bona, i ens adonem de seguida que es tracta d'una sonoritat metàl·lica, la qual cosa ens fa pensar que són instruments electrònics. Un arxiu MIDI sempre és una "imitació" sonora, bastant acceptada això sí , però és una mica diferent de la música que escoltem amb instruments acústics. La informació MIDI es fa mitjançant uns cables amb connectors especials de cinc puntes que connecten un teclat a l'ordinador. I així es generen els arxius MIDI que ocupen molt poc espai i poden utilitzar-se més còmodament a Internet. També es poden generar arxius MIDI des de programes específics com el MusicTime. Quan ja tens la partitura escrita, cal desar-ho al disc dur, amb la opció de *mid.

 

 

  amunt