El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC) organitza la jornada Relacions afectives i TIC: Prevenció, seguretat i apoderament amb l'objectiu de donar una orientació teòrica i pràctica sobre les TIC al món professional, destacant les seves potencialitats com a eines d'apoderament per a les dones, i també donant estratègies per a la prevenció i els abuso. Tindrà lloc divendres 24 d'octubre, de 9.00 a 18.30 hores, a la seu del COPC a Barcelona.
Programa:
9.00 a 9.30 Recollida de documentació
9.30 a 10.00 Presentació institucional
Dolors Liria. Vicesecretària del COPC
Montserrat Gatell. Presidenta de l'Institut Català de les Dones.
10.00 a 11.30 Conferència inaugural: Impacte de les TIC en les nostres vides i en les relacions afectives: de l'aïllament a l'hiperconnectivitat, la sociabilitat i "l'intimitat abundant", a càrrec de Dolors Rei, psicòloga social, experta en xarxes socials, editora principal del blog de referència "El Caparazón", "Socionomía" i "Societat augmentada".
Presenta: Laia Rosich. Presidenta de la Secció de Psicologia de les dones i coordinadora del grup de treball "Lideratge, innovació i TIC".
11.30 a 12.00 Pausa & cafè
12.00 a 14.00 Taula rodona - Prevenció dels mals usos: detecció i actuacions
Les causes de la desafecció de les dones envers la tecnologia i les seves conseqüències, a càrrec de Joel Feliu, professor titular del Departament de Psicologia Social de la UAB i membre del grup de recerca Joventic.
Anàlisi i descripció de les tipologies més comuns de relacions abusives en la xarxa (ciberassetjament, sexting, phishing...) i eines per a la seva detecció, a càrrec de Jordi Bernabeu Farrús, psicòleg del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Granollers i professor de la Facultat d'Educació (UVic).
Relacions afectives i TIC: Neomasclismes en espais virtuals, a càrrec de Nieves Prado, pedagoga social, técnica de proyectos y formadora en violencia machista. Fundació Aspacia / Gredidona.
Jurisprudència i prova en situacions de violència masclista a través de les TIC, a càrrec d'Ester Garcia, advocada, responsable de la Comissió de Violència de Dones Juristes.
Fila Zero - APPs per a la prevenció i atenció
Modera: Leonor M. Cantera. Professora titular del Departament de Psicologia Social de la UAB.
14.00 a 15.30 Descans
15.30 a 17.00 Taller - Bones pràctiques i seguretat
Taller de Seguretat Digital per a professionals: elements per a la reflexió i pràctiques de seguretat en la xarxa, a càrrec de DonesTech - Núria Vergés, Alex Hache i Eva Cruells.
17.00 a 18.30 Taula rodona: Apoderament a través de les TIC
Experiències d'apoderament a través de l'alfabetització digital, a càrrec de Lourdes Muñoz, de Dones en xarxa.
Creació de sabers: periodisme amb perspectiva de génere, a càrrec d'Andrea Momoito, subdirectora de Pikara Magazine.
Les TIC com a instruments de sensibilització i espais per a l'apoderament i la resiliència, a càrrec de Rubén Sanchez Ruiz, psicòleg, formador i activista feminista. Autor del Blog "El dit a la nafra".
Les dones en el procés de creació tecnológica, a càrrec d'Aurélie Salvaire, curator de TEDxBarcelonaWoman.
Modera: Montse Moreno. Professora emèrita de psicologia UB i membre de l' IIEDG.
18.30 a 19.00 Resum i cloenda