Avui la cartografia digital ha fet progressos espectaculars. I una aplicació com Google Earth és una extraordinària aproximació al coneixement de la superfícies de la Terra vista des del cel, a qualsevol indret, amb un detall realment sorprenent. La visió de Google Earth combinada amb les fotografies de Panoramio és senzillament espectacular. Cal recordar que Panoramio va néixer d’una iniciativa de dos joves valencians, que va ser comprada per Google. Del funcionament de Panoramio, que té versió en català, en parlarem un altre dia.
Una altra gran contribució de Google a la representació cartogràfica és Google Maps, accessible també en català, una aplicació que és utilitzada en aquest moment per multitud d’empreses, institucions i organismes per situar-se amb exactitud sobre un mapa. I la Lluna? Doncs amb motiu del quarantè aniversari de la primera arribada de l’home a la lluna, el juliol de 1969, ha aparegut Google Moon que permet “volar” sobre la lluna, de manera semblant als recorreguts de Google Earth sobre la Terra. En aquest cas, a més, es marquen els punts que van ser visitats per les diferents missions Apollo a la Lluna (de la número 11, la primera que hi va posar els peus, a la 17) i s’hi poden veure un bon nombre de fotos que s’hi van fer.
I, a diferència de l’època de Jules Verne, els cràters i les muntanyes que es poden contemplar a través de Google Moon corresponen ara a la veritable superfície del nostre satèl·lit. En aquest cas no poden plantejar-se encara aplicacions econòmiques ni es possible de situar institucions ni empreses sobre el relleu lunar. Però, aneu a saber, potser tot arribarà...