El dimarts 8 de febrer de 2022 se celebra la 19a edició del Dia d'Internet Segura amb accions que tenen lloc a tot el món. Amb el lema una vegada més "Junts/es per una Internet millor", la jornada farà una crida a totes les parts interessades a unir-se per fer d'Internet un lloc més segur i millor per a tothom, i especialment per als nens i els joves.
Tenint en compte l'abast global de la campanya del Dia d'Internet Segura, en aquest lloc web internacional podeu descobrir més informació sobre les accions i maneres pràctiques en què et pots implicar en la campanya, no només el Dia d'Internet Segura, sinó durant tot l'any. A més, pots seguir la campanya a arxes socials amb l'etiqueta #SaferInternetDay i #SID2022.
Els recursos de la campanya 2022
Com a dinamitzadores i educadores TIC hi ha diverses maneres de participar en el Dia d'Internet Segura. En primer lloc, la manera més important és conscienciar. Si esteu buscant recursos per ajudar-vos, podeu consultar la galeria de recursos SID disponibles en castellà on trobareu una gran varietat, des de propostes de continguts per a les vostres activitats fins a jocs imprimibles per utilitzar a l'aula, en diversos idiomes i per a diferents grups d'edat.
També, podeu seguir els recursos que té disponibles el programa Internet Segura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Catalunya, DonesTech i Surveillace Self Defense.
1. Aprèn amb els cibertrucs
Internet Segura ens ajuda a descobrir petits trucs sobre ciberseguretat molt útils en el dia a dia digital. L'article destaca trucs bàsics com filtres de correu o ordenar el correu no desitjat; avançats com aprendre a blocar el mòbil amb seguretat o utilitzar un gestor de contrasenyes. Llegeix-ho aquí.
2. Propostes didàctiques amb activitats per treballar a l'aula
Internet Segura ens anima a treballar els cibertrucs amb propostes didàctiques a l'aula amb joves i ens proporcionen propostes de treball per consolidar els coneixements i treballar-los en format col·lectiu.
- Proposta de treball per crear filtres de Gmail.
- Proposta de treball per alliberar espai dels dispositius.
- Proposta de treball de bloqueig de dispositius.
- Proposta de treball de l’ús de gestors de contrasenyes.
Podeu accedir aquí a més informació sobre les fitxes d'activitats. A més, pots gaudir del conte ‘El meu ordinador no és cap joguina!’.
3. Forma't sobre ciberseguretat
Internet Segura han treballat càpsules formatives sobre diferents aspectes relacionats amb la ciberseguretat que permeten adquirir coneixements en el teu dia a dia com a dinamitzador/a TIC sobre els seguüents temes:
Aquí trobaràs més informació.
A més, al web de la Diputació de Catalunya trobareu aquests cursos en format autoaprenentatge:
I si vols aprofundir més, aquí trobaràs alguns manuals sobre seguretat digital i autoprotecció a les xarxes per a dones:
- Privacitat i seguretat bàsica de Dones Tech
- Guía d'autoprotecció digital contra les violències masclistes de Surveillance Self Defense