Ara més que mai la ciutadania necessita serveis que l'ajudin a millorar el seu currículum, a adaptar-se a les noves tecnologies i a buscar feina. Els Punt TIC són l'espai idoni per aconseguir tots tres objectius. Ofereixen cursos i tallers de noves tecnologies, així com formació específica per a la cerca de feina.
El 17 de maig es celebra arreu del món el Dia de la Societat de la Informació o Dia Mundial d'Internet. Des de la Xarxa Punt TIC aprofitarem aquesta commemoració per mostrar el potencial dels Punt TIC per ajudar a la ciutadania a superar la crisi.
Com ho farem?
A través d'una plana web, vídeos i debats a les xarxes socials farem difusió de les accions i programes que es porten a terme als punts per tal de promoure l'ocupació. També fomentarem la creació de material formatiu per a la recerca de feina a la WikiTIC.
El Dia d'Internet, punt per punt
Volem donar a conèixer com celebra el Dia de la Societat de la Informació cada Punt TIC. Per fer-ho ens cal la col·laboració de tots els dinamitzadores i dinamitzadores. Ens expliqueu què fareu?
Si necessiteu idees, aquí teniu un parell de propostes:
- Jornada de portes obertes: Per què no aprofitar el Dia d'Internet per donar a conèixer el centre? Podeu organitzar sessions informatives i tallers oberts a tothom, tot incidint en la vessant d'ocupabilitat del punt.
- Curs d'identitat digital: Aquelles persones dinamitzadores que us heu format en certificació digital teniu a la vostra disposició el Curs bàsic d'ús del certificat digital adreçat a la ciutadania. Podeu fer servir aquest material formatiu per orientar la ciutadania amb un nivell mitjà de competència digital per a l'obtenció del seu certificat idCAT.
Unint esforços per sortir de la crisi
Amb la campanya Temps de Punt TIC donarem a conèixer projectes o bones pràctiques que es desenvolupen a Catalunya. Així, us aproparem a les Aules Actives o Aules de Recerca Intensiva de Feina i al programa Connecta't, ambdós iniciatives del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC); al projecte d'innovació social LaborLab de Citilab-Cornellà; i al programa Aprendre a Aprendre de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya.
Què fem els Punt TIC per l'ocupació?
Cada punt desenvolupa la seva estratègia per formar i orientar els participants i afavorir l'ocupació. Aquí en destaquem algunes, però n'hi ha moltes més. Podeu aprofitar el Dia d'Internet per fer-ne difusió!
Molts punts col·laboren amb el Servei d'Ocupació de Catalunya en el programa Connecta't. A través d'aquesta iniciativa ofereixen dos mòduls d'alfabetització digital per a la recerca de feina a persones en atur. A l'edició de 2010 una seixantena de punts van acollir aquest programa i ara ja estan preparant la nova edició.
Alguns Punt TIC-Òmnia col·laboren amb d'altres serveis comunitaris per tal d'oferir un itinerari complet a les persones que es troben a l'atur.
És el cas de l'Òmnia de Campclar, a Tarragona, que juntament amb el programa Aprendre a Aprendre acompanya les persones en atur en la seva formació i orientació. A través de diferents programes i de manera transversal i progressiva ajuden a les persones a descobrir nous àmbits on desenvolupar-se i a dotar-se de noves estratègies per a la seva ocupabilitat. En aquest enllaç trobareu més informació sobre aquest treball comunitari i col·laboratiu.
Una altra manera en què alguns punts fomenten l'ocupació és a través del suport a l'emprenedoria i a l'autocupació. Els Punt TIC de Teletreball fan sovint formacions i sessions informatives en aquest sentit i ofereixen vivers d'empreses a les persones emprenedores, per tal de facilitar la posada en marxa del seu projecte.
Al Punt TIC de l'Alt Urgell, per exemple, en col·laboració amb d'altres institucions, organitzen el cicle Enfeina't,a través del qual ofereixen sessions informatives sobre emprenedoria, recerca de feina, gestió empresarial, etc. Aquest punt del Consell Comarcal de l'Alt Urgell compta també amb un viver d'empreses, que funciona des de 2007 i en l'actualitat acull quatre empreses. Us animem a mirar un reportatge de vídeo sobre aquest viver d'empreses.