Tres casals d’estiu tecnològics han estat premiats als premis “Bitbot Challlenge 2020”, que impulsa el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, amb la col·laboració de la Fundació i2cat. Enguany reconeix especialment aquells casals que promouen i visibilitzen les noies i nenes.
Aquests premis, que s’emmarquen dins el Pla DonaTIC del Govern, amb l'objectiu d'ajudar a les empreses i entitats de lleure educatiu afectades per la Covid-19, i garantir activitats per a infants i joves d’entre 8 i 14 anys vinculades amb la tecnologia.
Més de 25 projectes presentats
El programa ha destinat un total de gairebé 30.500 euros. Dels 25 projectes de casals presentats, 17 han passat la primera fase i, d’aquests, 15 han estat premiats amb 1.500 euros. Un cop lliurades i valorades les memòries, les tres millors propostes han estat reconegudes amb un primer premi de 4.000 euros, un segon de 2.500 euros i un tercer de 1.500 euros.
Entre les temàtiques del “Bitbot Challenge 2020” trobem la programació o robòtica educativa, la fabricació digital, la ciberseguretat i el ciberactivisme digital. Les activitats s’han fet entre l’1 de juliol i el 14 de setembre.
Els tres premis guardonats
El primer premi del “Bitbot Challenge 2020” ha estat pel projecte d’“Automatització del reg amb micro:bit”, de RobotSitges. Un treball per a millorar els sistemes de reg de la vinya a través de dispositius electrònics per evitar plagues i malalties. Aquest projecte ha destacat per ser l’únic casal que ha aconseguit tenir un públic 100% femení.
El segon premi és pel projecte “Campus Tecnològic Tria”, de la Fundació Comtal de Barcelona, que destaca per la seva modalitat no presencial completament, per oferir la totalitat de les seves places a col·lectius vulnerables i aconseguir un 83% de participació de nenes.
Finalment, el tercer premi és pel projecte “Any 2230. Programa Interestelar Artemis”, de RobotElBaix de Sant Feliu de Llobregat. Amb ell, els participants han treballat gran part dels àmbits de l’enginyeria digital: l’electrònica, el vol de drons, la programació i la robòtica, donant resposta als petits reptes que es pot trobar la tripulació d’una nau espacial. Una proposta molt extensa i completa que, a més, ha reservat un 40% de les places a col·lectius vulnerables.