Els i les protagonistes són ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu, la majoria vinculats al Punt TIC del Palau Falguera i al projecte Sant Feliu On Line. El dijous 25 de setembre a les 19:30 hores es farà l'acte de presentació.
La projecció tindrà lloc a la Sala 2 del CineBaix (C. Joan Batllori, 21) de Sant Feliu i tot seguit es farà un debat moderat per la periodista digital especialitzada en temes d'Internet, Karma Peiró. Aquesta blogger és autora del llibre Las redes de telecentros en España i la responsable actual de participació de 3cat24.cat, el portal de noticies de TV3 i Catalunya Ràdio.
El col·loqui girarà entorn de l’accés universal a les noves tecnologies i a la formació necessària per utilitzar-les i es plantejaran qüestions com: quina és la millor manera de superar l’exclusió digital? quines són les habilitats, destreses i coneixements útils per incorporar-se a la societat de la informació? pot Internet contribuir a crear nous models de desigualtat i noves formes de divisió o pot esdevenir un element d’inclusió social? és aquesta una fractura nova? i si no estem parlant d’una nova escletxa sinó d’un símptoma més de fractura social? quins són els col·lectius que més tendeixen a estar desconnectats?
La projecció i posterior tertúlia comptarà també amb la presència d’en Carles Soriano, regidor de noves tecnologies, i en Carles Sánchez, membre del col·lectiu realitzador del film, Jolines Produccions, així com diversos dels personatges protagonistes del documental, entre ells, Paquita i Juan Carlos, dos residents molt innovadors de la llar de persones amb discapacitats físiques Can Llobera que es van apropar a les noves tecnologies mitjançant els cursos del Telecentre i que ara, a més, tenen una bitàcola premiada.
Connectats pretén reflectir que la nostra societat, cada vegada més, es divideix en dos tipus de persones: les que tenen accés a les noves tecnologies i les que no en tenen. Les connectades i les no connectades.
El documental tracta sobre l'alfabetització digital des de diferents perspectives a nivell de la realitat local de Sant Feliu. Es dóna veu als col·lectius tradicionalment més desafavorits en el camp tecnològic ( persones amb discapacitats psíquics, físics i sensorials, gent gran, persones desocupades, etc...) però també tenen presència el món associatiu local així com persones que utilitzen les noves tecnologies per treballar o al seu petit negoci.
Tot i ser de Sant Feliu, les persones que surten en pantalla podrien ser de qualsevol altre poble o ciutat del nostre país ja que hi tenen cabuda dones i homes, de diferents edats, interessos... que expliquen davant la càmera, amb tota la seva naturalitat, una experiència, una sensació, un record o una anècdota al voltant de la tecnologia i la revolució que ha suposat a les seves vides. Tot plegat fa que el film sigui un recull de vivències que formen part de les vides del protagonistes i serveixen per explicar a tothom les diferents aplicacions d'Internet. En definitiva, noves tecnologies en primera persona.
El documental, al llarg dels seus 26 minuts, i en un format divulgador, amè i comprensible per a un públic de totes les edats, permet veure la lluita des del món local contra l’escletxa digital, amb una vessant de proximitat, mitjançant les narracions visuals de testimonis de santfeliuencs i santfeliuenques que expliquen les seves històries al voltant de la seva adaptació a la tecnologia. Una interessant barreja d’usuaris novells i personatges locals rellevants en el camp d’Internet que ens parlaran sobre la diferència entre tenir accés o no a la tecnologies de la informació i la comunicació i sobre les seves experiències personals i professionals amb el món d’Internet
El documental es va realitzar durant els mesos de març i abril de 2008 en diverses localitzacions de Sant Feliu: el Palau Falguera i el Telecentre que es troba al seu interior, el Parc Falguera, la Torre dels Rosers, la Llar Amistat Cheshire de Can Llobera, i diversos carrers i botigues de la nostra ciutat.
I per què un documental sobre aquest tema? Per donar a conèixer les històries quotidianes que s’amaguen dins dels protagonistes de les actuacions d’inclusió digital i entrenament tecnològic que moltes entitats i institucions porten a terme. Per proporcionar una mostra sobre la quotidianitat de les tecnologies de la informació i la comunicació i Internet i el seu ús, per poder conèixer les possibilitats que ofereix l’alfabetització digital com a una eina d’inclusió social i, per tant, com un instrument al servei d’una societat més justa, solidària, integradora, inclusiva, participativa i democràtica.
La intenció del documental és ben clara: animar a tothom a provar d'apropar-se a un ordinador o qualsevol màquina que permeti connectar-se a la Xarxa, en definitiva, a perdre la por, a tenir clar que tothom pot ser protagonista a Internet mitjançant la inclusió digital.
Una bona utilització d’Internet i la tecnologia permet democratitzar i fer més horitzontal la informació així com fer-la més accessible per a tothom, precisament per això aquesta obra documental és lliure i oberta ja que s’ha acollit i està protegida per una llicència de Reconeixement de Creative Commons per tal de facilitar i apostar per la lliure circulació del coneixement.
El dijous es podrà conèixer i comentar aquesta obra documental que ens mostra, de forma propera, l’experiència personal de testimonis tan interessants com el de la Paquita Ros, que porta gairebé tota la seva vida a una cadira de rodes, quan comenta: “Internet y los ordenadores han sido una ventana al mundo, la posibilidad de salir al exterior”.
Connectats és un documental sobre l’escletxa digital i les noves tecnologies a Sant Feliu i ha estat una iniciativa municipal impulsada des del programa municipal Sant Feliu On Line de la Regidoria de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. La seva realització ha estat possible gràcies al finançament del Programa de Nous Jaciments d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya, el patrocini del Servei d’Ocupació de Catalunya i el cofinançament del Fons Social Europeu i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.