Procomuns
Procomuns. 2016. Fuente: Twitter de Procomuns. Licencia: Todos los derechos reservados.

Tenim molt assimilada la conscienciació sobre el consum responsable, el consum sostenible i el consum local de productes alimentaris, però no tant pel que fa a l’àmbit tecnològic.

La tecnologia  també és política! Encara existeix el mite que la tecnologia no és neutral. Vivim en un món tecnològic, però només ens preocupem pel pic de l'iceberg. Ens preocupem per l'app que fem servir o si estem utilitzant Google Maps o OpenStreetMap, quan en realitat ens hauríem de preocupar per la infraestructura que hi ha al darrera i per l’ús que es fa de les nostres dades. Les estructures centralitzades són «top-down», amb una sola seu jurídica, per exemple a Califòrnia, i hem de conèixer les lleis californianes per saber els nostres drets i deures i què podem fer.

Internet inicialment no ha sigut centralitzat. «Espero que advoqueu no només pel software lliure, sinó també per la tecnologia descentralitzada» és una de les aportacions fetes per Samer Hassan, un dels ponents participants de la taula.

En l'actualitat, no hi ha un únic agent que controla tots els missatges de correu electrònic. El correu electrònic és un sistema distributiu, que segueix protocols estàndard. Qualsevol pot triar el seu proveïdor de correu, o fins i tot muntar un servidor propi. Ens podem comunicar amb totes les adreces de correu electrònic gràcies als protocols i estàndards. Amb missatgeria això és diferent, cada servei/empresa fa servir una app o un programa propi. Així, per comunicar-me amb la meva àvia per Skype, he de tenir l'aplicació o el programa d'Skype, per exemple.

Google està acumulant un volum molt interessant de dades que realment podria ser útil per gestionar el món. Cada vegada que viatges per la ciutat o per un país, Google està recopilant dades molt útils sobre la optimització de transport, sobre rutes més segures i més ràpides per bicicletes o sobre com evitar atascos. Però, només Google te accés a aquestes dades. La centralització genera manca de privacitat, manca de resiliència i és avorrit! Irina Bolychevsky, una altra de les ponents, va apuntar que «la manca d’innovació és una de les conseqüències més greus de la centralització.»

El debat sobre la descentralització és, en realitat, un debat sobre el poder! Poder sobre les accions de les persones i institucions, sobre les dades de les persones, i sobre la qualitat de plataforma/infraestructura a l’abast de les persones i institucions. Aquí teniu un resum de les principals notes de la jornada.