En els últims anys, ha disminuït el nombre de noies i dones que decideixen estudiar i dedicar-se a la informàtica i les tecnologies. I això, en un món tan digitalitzat com en el que vivim, no deixa de ser estrany.
Per visibilitzar les dones invisibles i superpoderoses d'abans i d'ara que ens fan la vida més fàcil i ens ajuden a combatre l'escletxa digital de gènere, des de l'Oficina de Dinamització de la Xarxa Punt TIC vam realitzar diverses accions als nostres canals socials.
Compartint experiències amb noies TIC
A les 12 h. vam comptar amb la presència de l'Emma Fernández, participant de la Technovation Girls Catalonia i la Lídia Santiago, dinamitzadora sociodigital l'Òmnia Torrelles en una entrevista Instagram LIVE al nostre canal.
L'Emma té dotze anys. És de Barcelona i fa sisè de primària. Li agrada molt fer esport i cada setmana va a classe de natació i de balls urbans. És molt curiosa i inquieta i, per això, fa uns anys es va apuntar a unes classes de robòtica i ara sap una mica d’Scratch i d’AppInventor. No sap que li agradaria ser de gran, però veu que la tecnologia està a totes les professions i creu que és molt important pel seu futur. Enguany, participa a la Technovation Girls Catalonia.
La Lidia Santiago és graduada en enginyeria informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en la formació i dinamització social-digital. Des de fa uns quants anys la seva passió per l'educació tecnològica l'ha portat a desenvolupar l'interès per la robòtica, la programació educativa i la fabricació digital com a eina de canvi. Actualment és formadora d'infants, joves, formadora de formadors i coordinadora de projectes d'innovació digital i treballa a l'Òmnia Torrelles.
Un total de 54 persones es van connectar per a gaudir de l'entrevista al nostre canal.
Aprenent jugant sobre dones, ciència i tecnologia
Qui va ser la primera programadora de la història? La inventora de la Wi-Fi o la del terme ciberpunk? Una de les altres accions que vam realitzar va ser un concurs a les stories del nostre Instagram per aprendre jugant sobre dones, ciència i tecnologia. Al voltant de 50 persones van participar.
A més a més, durant tota la setmana es van enviar missatges encoratjadors a les noies amb l'etiqueta #NoiesTIC a Twitter i Instagram.
S'han realitzat 743 missatges encoratjadors a Twitter que mostren iniciatives, activitats i referents de dones i noies TIC per part d'organitzacions i persones que van enviar missatges encoratjadors. Així, les piulades i repiulades amb l'etiqueta #NoiesTIC van aconseguir 97 mil impressions en pantalla.
A Instagram, es van compartir una cinquantena de missatges que van aconseguir un total de 2900 impressions en pantalla.
Us deixem un recull d'alguns dels missatges compartits a Twitter. I recordeu que podeu consultar el Repositori de Dones TIC on anem actualitzant recursos sobre dones, ciència i tecnologia perquè organitzeu activitats per a l'empoderament de les noies i les dones TIC.