Del 6 a l'11 de febrer el Punt TIC del Servei Municipal d’Ocupació de l’Ajuntament de Girona celebra la Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència amb activitats per reivindicar la presència femenina en els àmbits científic i tecnològic.

Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència 2023 Girona
Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència 2023 Girona. Fuente: Punt TIC Servei d'Ocupació.

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona, Glòria Plana ha explicat que l'organització d'aquest esdeveniment s'apropa cada cop a més barris i compta amb actes adreçats a diferents públics "amb la voluntat de trencar barreres i fomentar les vocacions científiques entre les noies".

Quines són les activitats?

El dimarts 7 de febrer se celebrarà la primera de les activitats programades. Serà la taula rodona “Trencant barreres: Claus per ser una dona STEM!”, en què quatre dones treballadores de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Disseny i Matemàtiques) reflexionaran sobre les metes i els reptes pendents de la dona en l’àmbit científic i tècnic i proposaran solucions a la manca de talent femení en aquests disciplines. L’activitat tindrà lloc a les 18 h, a la Biblioteca Carles Rahola, i comptarà amb la col·laboració del Patronat de l’Escola Politècnica de la Universitat de Girona), i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

 

El dimecres 8 de febrer compta amb una doble proposta: una lectura de contes a favor de la igualtat d'oportunitats adreçada a famílies i infants a partir de 5 anys i la taula rodona 'Emprendre en femení al sector STEM', amb la col·laboració de l’Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG).

 

El dijous 9 de febrer la ciutadania podrà gaudir de la projecció de la pel·lícula "El viatge de Jane", de Lorenz Knauer, una activitat que forma part del cicle “STEM en pantalla” i que es realitzarà amb la col·laboració de la Fundació Mona.

 

El divendres dia 10 també hi haurà una doble proposta. Per una banda, s’oferirà la jornada en línia “Orientació laboral amb perspectiva de gènere”, a càrrec la sociòloga i comunicadora especialitzada en igualtat de gènere i directora de la Consultoria MiT, Blanca Moreno. La sessió s’adreça a professionals de l’orientació laboral i educativa per sensibilitzar el col·lectiu sobre la importància de la igualtat de gènere en les orientacions laborals, per ajudar-los a trencar estereotips sexistes i a incentivar la perspectiva de gènere, i per facilitar-los eines i recursos per promoure les vocacions científiques i tècniques, sobretot entre les persones joves.

 

Per altra banda, al Punt TIC del Servei Municipal d’Ocupació, nens i nenes a partir de 6 anys podran participar al taller de programació “Inicia’t a la programació amb Scratch”, amb la col·laboració de Femme Inline- Comunitat de dones digitals.

 

Per últim, el dissabte dia 11, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, s’ha programat l’espai STEMLab, que inclou un total de 4 tallers dirigits a nenes i nenes de 6 a 12 anys, per iniciar-se i divertir-se en els àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’arquitectura i les matemàtiques. L’activitat, a càrrec d’ENGINY-era.

 

A més, durant aquests dies, les Biblioteques de Girona faran un recull de llibres i materials audiovisuals per fomentar la visibilitat de les grans aportacions que han fet les dones en l’àmbit de les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Disseny i Matemàtiques).

 

Durant tot el mes de febrer, la Biblioteca Carles Rahola acollirà l’exposició Científiques catalanes 2.0, cedida pel Grup de Perspectiva de Gènere de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. La mostra donarà a conèixer la trajectòria professional i les motivacions de 24 investigadores punteres de diverses disciplines STEAM i de la divulgació científica del territori. Per donar suport a l’activitat, s’ha creat un joc en línia per animar els jugadors i jugadores a resoldre problemes i a respondre preguntes basades en els panells de l’exposició.

 

Pots consultar tota la informació de l’esdeveniment, el cartell i el programa al web municipal. També accedir a les diverses activitats programades per fer la inscripció, si s'escau.