Comprova els ajustos de privacitat en les teves xarxes socials
Els teus comptes en xarxes socials contenen molta informació sobre tu i et sorprendria la quantitat de dades que són visibles per a qualsevol usuari/a a l'Internet. Per això, recomanem que comprovis els ajustos de privacitat. Ets tu el que ha de decidir quina informació vols compartir.
No guardis la teva informació privada en emmagatzematge públic
Més enllà de les xarxes, no utilitzis serveis online d'intercanvi d'informació per a emmagatzemar les teves dades privades. Per exemple, Google Docs no és el lloc indicat per a emmagatzemar una llista de contrasenyes i Dropbox o Drive tampoc són els llocs per a les còpies del teu DNI o passaport, tret que es trobin en un arxiu xifrat. Hi ha algunes eines de programari lliure per a gestionar contrasenyes, com per exemple Keepass. Altra alternativa de codi obert és Bitwarden o LessPass.
Evita el seguiment
Quan visites una pàgina web, el teu navegador divulga un munt d'informació sobre tu i el teu historial de navegació. El sector del màrqueting utilitza aquesta informació per a conèixer els teus gustos i atreure't amb anuncis. Sempre és millor fer servir la Navegació privada per a evitar el seguiment a l'Internet, tot i que la manera incògnita no pot prevenir tot tipus de seguiment.
També és important fer servir navegadors que cuidin la privacitat, per exemple Mozilla Firefox. A més cal utilitzar un motor de cerca privat segur, ja que encara que utilitzem un navegador de confiança, les sol·licituds de cerca a Google, Bing o Yahoo quedaran emmagatzemades en els arxius d'aquestes empreses, però alguns motors no registren les teves cerques.
El més famós és DuckDuckGo. Aquest navegador no guarda les sol·licituds o dades del dispositiu ni transfereix informació sobre tu a xarxes publicitàries.
Utilitza aplicacions de missatgeria a xifrat d'extrem a extrem
Les aplicacions de missatgeria més modernes utilitzen xifrat, però en molts casos l'anomenen xifrat en trànsit. És a dir, els missatges es desxifren en el proveïdor i s'emmagatzemen en els seus servidors. La sol·lució és fer servir una eina amb xifrat d'extrem a extrem. D'aquesta forma, ni tan sols el proveïdor del servei de missatgeria podrà veure les converses.
WhatsApp és una aplicació de missatgeria amb xifrat d'extrem. Malgrat això, Facebook ja ha compartit dades dels seus usuaris/es entre Whatsapp i la xarxa social, per això Signal és una millor opció. Telegram, disposa d'opció de xifrat però no està activa per defecte. Per a habilitar-ho, obre de manera manual un xat secret.
Utilitza contrasenyes segures
Una contrasenya feble per a protegir la teva informació privada és insuficient. Utilitza contrasenyes llargues en tots els llocs (12 caràcters o més) i diferents per a cada dispositiu.
Comprova els permisos de les teves aplicacions mòbils i de les extensions del navegador
Les aplicacions mòbils sol·liciten permisos per a accedir a contactes o arxius en l'emmagatzematge del dispositiu i utilitzar la càmera, micròfon, geolocalització i altra. Algunes no poden funcionar sense aquests permisos, però unes altres utilitzen aquesta informació per a obtenir informació dels nostres moviments.
Cal comprovar els permisos que dones, sobre tot a les aplicacions mòbils, i no instal·lar les extensions de navegador per defecte (tret que les necessitis), així com revisar els permisos que els concedeixes.
Mantingues la teva privacitat en xarxes wifi
Les xarxes wifi públiques no xifren el trànsit, per la qual cosa qualsevol que estigui en la mateixa xarxa pot ensumar les teves coses. Intenta no transmetre informació sensible (noms d'usuari, contrasenyes, dades de targeta de crèdit i altre) en una xarxa wifi pública i utilitza una VPN per a xifrar les teves dades i protegir-te. Si vols evitar riscos, intenta no utilitzar les xarxes de wifi públiques sempre que sigui posible.
Les VPN permeten navegar a través de túnels que xifren les teves dades. Tota la nostra navegació es manté oculta i arriba directament on es trobin situats els servidors de la VPN servint com a escut d'invisibilitat davant la vigilància, tot i que no totes poden garantir la mateixa protecció.
Una aplicació fàcil i ràpida d'instal·lar per a activar una connexió VPN és Bitmask, que a més és gratuïta.