La delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, ha estat l'encarregada de donar la benvinguda als assistents a la sessió, que ha tingut lloc al Palau Firal de Manresa. Tot seguit, Ricard Faura, cap del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat, ha presentat el Programa CatLabs, que pretén reforçar el potencial existent al territori en matèria d’innovació social digital i col·laborativa i donar-li visibilitat.
Representants de centres de formació professional, d'empreses i de centres d'innovació, així com persones emprenedores i dinamitzadors de Punt TIC han assistit a la sessió. Són els agents que fan innovació social digital i que sovint no es coneixen entre ells. De fet, un dels objectius que es marca CatLabs és buscar complicitats i promoure la col·laboració entre aquests actors locals. Aquesta trobada ha suposat, doncs, una primera presa de contacte amb agents d'innovació de les comarques de l’Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès.
Els assistents han mostrat interès per conèixer quin tipus de projectes s’han detectat a les sessions realitzades a altres territoris (Lleida, Tremp i Girona), així com pels avantatges i contraprestacions de sumar-se al sistema d'innovació oberta que Catlabs els proposa.
Fins i tot, han debatut sobre el propi concepte d'innovació social digital. Arran de la pregunta de per què cal especificar que la innovació sigui social i digital, han parlat sobre com històricament hi ha períodes en què es fan avenços tècnics, que fins i tot provoquen greus crisi, però que al final acaben arribant a la ciutadania, s'acaben democratitzant. Així, la innovació social no posa l'accent en la tecnologia, en l'aparell o dispositiu, sinó en els usos socials que se'n puguin fer.
També han remarcat la poca assistència de dones en aquesta trobada i han volgut saber si ha passat el mateix a les altres. Ricard Faura ha explicat que a altres territoris sí que s'han trobat més dones, però que, tot i així, les dones encara són minoria en les vocacions STEM (acrònim en anglès de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i això es percep a l'àmbit de la innovació social digital.
La propera setmana es presentarà el Programa CatLabs a les Terres de l’Ebre (Tortosa) i posteriorment a Tarragona i Barcelona. Amb aquestes sessions s'estan fent els primers passos per crear una xarxa d'agents que fan innovació a Catalunya. Aquelles entitats, organitzacions o administracions que vulguin sumar-se a la Xarxa CatLabs poden sol·licitar la seva adhesió a través del formulari disponible a Internet.