El quart dijous d’abril, se celebra anualment el Dia Internacional de les Noies en les TIC. La jornada busca encoratjar les vocacions tecnològiques entre les nenes i les noies del territori, erradicar la bretxa de gènere i donar visibilitat a noves dones referents. Enguany, des de la Xarxa Punt TIC, volem contribuir-hi visibilitzant engrescadores referents per a les futures generacions. Avui, comptem amb l’Ainhoa Castaño Martos, estudiant de doble grau d’Enginyeria Informàtica i d’Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions i guanyadora de la novena edició dels Premis DonaTIC de la Generalitat de Catalunya a la categoria ‘Estudiant TIC Universitària’.
1. Com va sorgir la teva vocació tecnològica?
Des de petita, he tingut molt interès en tot allò relacionat amb les STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). Crec que em ve del meu pare i del meu avi, ja que ambdós són frigoristes. Recordo quan era petita i anava al taller que tenia el meu pare amb el meu avi i els veia treballar, concentrats en els seus projectes. Penso que va ser allà on va començar a sorgir a poc a poc la meva curiositat pels entorns tecnològics.
2. Quina ha estat la teva trajectòria?
Després de finalitzar els dos cursos de batxillerat, em vaig matricular en el doble grau d’Enginyeria Informàtica i d’Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions. De fet, el primer dia del doble grau em vaig presentar com a delegada de classe, i vaig sortir escollida per les companyes. Des de llavors, estic implicada en la universitat.
3. Quines són les teves metes professionals?
Un cop acabi el doble grau, m'agradaria cursar un màster universitari i posteriorment, segurament un doctorat. En un primer moment, penso que m'agradaria dedicar-me a alguna cosa relacionada amb la salut de les persones. En tot cas, vull veure com és la indústria tecnològica per a acabar de definir el meu futur professional.
4. Quines han estat les teves dones referents?
Malauradament, cap. He començat a conèixer dones referents ara, quan he entrat una mica dins del món tecnològic i he pogut compartir espais i projectes amb dones molt potents, capaces i transformadores.
5. Com engrescaries una nena o una noia perquè s'endinsés en l'àmbit tecnològic?
Les convidaria a conèixer activitats, iniciatives i propostes vinculades amb els àmbits tecnològics. Crec que si veuen allò que fem, potser es desperta el seu interès. Les persones som molt curioses, sobretot de petites.