El 10 de juny va tenir lloc al Districte Administratiu de la Generalitat a la Zona Franca de Barcelona la Jornada de Dinamització de la Internet Social 2022. Sota el lema de "La diversitat de la Xarxa Punt TIC com a oportunitat" va aplegar prop d'una norantena de persones en format híbrid.

JdIS 22
. Autor: Núria Ishii ODT. Llicència: BY-SA.

La JdIS 2022 es va inaugurar el divendres 10 de juny a les 10.00 h amb la benvinguda a càrrec de la Joana Barbany (@joanabarbany), directora general de Societat Digital, que va explicar els eixos de treball que s'estan treballant des del Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals. «Estem treballant a través de cinc eixos per una administració digital més propera, un territori connectat amb fibra, protegit amb ciberseguretat i enfortir el talent digital», va afirmar.

A continuació, en Ricard Faura (@ricardfaura), Cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital (@ricardfaura) va realitzar una retrospectiva històrica de la Xarxa Punt TIC que va néixer al 2008 com a evolució de la Xarxa de Telecentres de Catalunya, que va néixer amb l'objectiu d'acostar la tecnologia a tothom. A més, va posar èmfasi en la il·lusió de la tornada a la presencialitat després de dos anys de pandèmia de la Covid-19. «La Xarxa Punt Tic, no és un projecte pensat en un despatx, sinó que sempre ha estat en evolució», va afirmar.

L’acte, va estar conduït per l’Esther Subias (@esthersubias), Directora de l’Oficina Tècnica i de Dinamització de la Xarxa Punt TIC i va aplegar a setanta i set persones en format presencial i dotze en línia amb un total de 66 visualitzacions úniques a través del canal de YouTube. Trobareu una relatoria més extensa sobre la jornada aquí.

 

La diversitat de la Xarxa Punt TIC com a oportunitat

 

La primera part de la jornada, va començar a les 10.30 h amb la taula rodona «Posem en valor la diversitat de la Xarxa Punt TIC com a eix de la capacitació digital de la ciutadania». Un espai conduït per en Ricard Faura per reflectir les diferents realitats que inclou la Xarxa Punt TIC, on conviuen espais públics i privats, i equipaments tan diversos com telecentres, biblioteques, escoles, fablabs, centres de formació tecnològica, punts d’atenció a col·lectius amb risc d’exclusió social i digital, etc.

La Montse Lara, Directora de la Biblioteca Municipal de Cervelló (@BiblioCervello), va valorar el projecte de la biblioteca com a espai d'informació, trobada, aprenentatge i autoformació.»Vam començar amb tallers bàsics de tecnologia, i ara tenim un espai maker i treballem amb un projecte per a trencar la bretxa digital amb Labdoo.es», va explicar.

L’Andrea Sánchez-Montañés (@andreasmq), Responsable de Comunicació del FabLab Sant Cugat (@FabLabStQ), va parlar de la feina del fablab, que es va obrir el 2017 amb la missió d'empoderar la ciutadania a través de la fabricació digital i les possibilitats de connectar talents diferents. «Portem un any a la Xarxa Punt TIC i pensem que ens manca fer relacions amb d’altres punts», va afirmar.

Per altra banda, n’Albert González, del Punt TIC La Florida-Les Planes gestionat per la Cooperativa AEMA de l’Hospitalet de Llobregat, va explicar la feina del Punt TIC, obert al gener d’enguany i dinamitzat per joves del territori. «La Xarxa Punt TIC ens ofereix conèixer molta gent, co-crear i treballar en xarxa». A més, va destacar que el fet de ser pont entre la persona usuària de carrer i l'administració, ha fet que es sentissin desemparades per la necessitat de recursos.

Per últim, la Lluïssa del Punt Òmnia de Valls, una de les persones dinamitzadores que porta més anys a la Xarxa Punt TIC i que ara tot just es jubila, va oferir-nos una anàlisi històric de com han canviat els reptes i necessitats del territori en els últims vint anys. «Amb la pandèmia vam comprovar que la ciutadania no tenia eines per treballar. Això ha ajudat al canvi que vindrà. Han aparegut perfils digitals diferents i els hem d'enfortir.», va afegir.
 

 

El Punt TIC com a element central de l’estratègia de societat digital de Catalunya

 

La darrera part de la jornada va començar a les 12 h i va consistir en treballar en petits grups a través d’un cas pràctic amb la sessió «El Punt TIC com a element central de l’estratègia de societat digital de Catalunya», un espai d’interacció per co-dissenyar el futur de la Xarxa Punt TIC a partir de la seva diversitat, de les oportunitats que ofereixen projectes i entitats que s’hi apropen. Van participar cinquanta-tres persones que van treballar en deu taules en deu reptes. La dinàmica va estar conduïda per la Laia Sánchez (@laias), docent de la formació d’innovació social digital, i en Ricard Benítez (@ricard234), Tècnic del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital.

 

Els deu reptes de la Xarxa Punt TIC

L'últim espai de la jornada, va estar dedicat a treballar la part més pràctica a través d’una sessió participativa per a identificar els reptes de la Xarxa, definir les bases per a la seva resolució en el futur i proposar possibles línies de treball perquè cada Punt TIC pugui aprofitar les diferents oportunitats estratègiques en funció de la seva realitat, municipi, recursos, etc.

Van participar un total de cinquanta i tres persones dividides en deu taules que van treballar deu reptes. Aquests, definits en els grups de treball de la dinàmica van ser:

1. Com podríem ajudar a la ciutadania a millorar la seva salut digital?

2. Com podríem connectar amb els joves per aconseguir que aprofitin les oportunitats d'un món laboral canviant i dinàmic?

3. Com podríem reduir l'escletxa digital per aconseguir l'accessibilitat igualitària als recursos i als coneixements tecnològics?

4. Com podríem adquirir els coneixements TIC per aconseguir fomentar l'autonomia dels usuaris i puguin transmetre els coneixements?

5. Com podríem interrelacionar les diversitats dels espais per aconseguir la vinculació dels agents?

6. Com podríem repensar el rol de la Xarxa per aconseguir promoure una ciutadania activa en igualtat d'oportunitats i condicions.

7. Com podríem donar accés a eines tecnològiques (dispositius mòbils) als centres penitenciaris i altres Punts TIC amb usuaris/es en exclusió social per aconseguir la capacitació i actualització digital?

8. Com podríem fomentar l'autonomia funcional de les persones a l'hora de gestionar la seva vida?

9. Com podríem consolidar l'estabilitat dels membres de la Xarxa Punt TIC per consolidar-la?

10. Com podríem obtenir i gestionar fonts per finançar programes de formació innovadors?

 

 

La cloenda de la jornada va ser a càrrec d’en Ricard Faura, qui va agrair l’alta participació a la trobada, la feina de l’Oficina Tècnica i de Dinamització i a l’equip de la Generalitat de Catalunya de la Secretaria de Polítiques Digitals. «Us demano que ens molesteu tot el que necessiteu.», va afegir.
 

Recupera l'streaming de la Jornada de la Internet Social 2022

 

La #JdIS2022 piulada a piulada