Sant Feliu Innova va acollir la jornada que va començar amb una visita guiada per l’espai de la Torre del Roser, seu del Punt TIC, on en Pablo Muiño, tècnic de l’espai, ens va mostrar els diferents projectes i el procés de transformació que han experimentat cap a la innovació social i tecnològica.
En Josep María Rañé i Blasco, tinent alcalde de la Regidoria de Tecnologies i Sistemes d'informació de la capital santfeliuenc, va obrir la jornada posant en valor la tecnologia, parlant de comunitat i la seva rellevància amb espais com el que ocupem avui dia destacat «la força motora del Punt TIC de Sant Feliu».
Seguidament, Joana Barbany, Directora General de Societat Digital a la Generalitat de Catalunya, va destacar el paper dels Punt TIC com agents locals d’innovació social digital tot recordant l’oportunitat que brinda la convocatòria d'ajuts per a l'adquisició de maquinari vinculat a projectes d'innovació social digital per afavorir el creixement de la Xarxa.
Na Gemma Antolí, tècnica de Sant Feliu Innova, va donar la benvinguda a les assistents i va presentar el programa de la jornada, que va repasar quatre hèlixs de la innovació social digital: administració pública, ciutadania, empresa/emprenedoria i comunitat educativa a través de diferents projectes del territori.
En relació a l’hèlix administració pública, la Txell Pedreño, co-fundadora de l’associació Cridem Educa, que va néixer al 2014 per potenciar la creativitat i l’emprenedoria dels infants, va presentar el «Code Club», un projecte d'iniciació a la programació d'ordinadors per infants impulsat en col·laboració públic-privada amb la Biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu.
A continuació, Cristina Pareja, docent i dinamitzadora TIC, va tancar aquest hèlix explicant amb un àudio la tasca d'alfabetització digital que realitza el Centre d'Acollida Mirabolà amb menors no acompanyats.
El projecte de Club Makers de Sant Feliu va representar l’hèlix de ciutadania on vam poder conèixer el projecte i les diferents eines de fabricació digital amb Francisco Sánchez, facilitador digital i Daniel Cruz, coordinador de la cooperativa Tangencial.
Després de la pausa per al cafè, els tècnics de Sant Feliu Innova van realitzar una dinàmica de roll-playing d’interacció amb el públic anomenada “Algú ho havia de dir”. Els i les participants van reflexionar en veu alta sobre diferents preguntes sobre els Punt TIC com a laboratoris, la necessitat d’establir sinergies amb agents del territori o destacar eines metodològiques co-creades pels dinamitzadors/es.
Des de l’Oficina Tècnica, l’Anna Inglès va destacar que els Punt TIC han d’estar on es detectin les necessitats i “la importància de visibilitzar-nos, compartir i donar-nos a conèixer a través de la tecnologia”.
En relació a l’hèlix empresa/emprenedoria, l’Alejandro Blanco, tècnic de Sant Feliu Innova, va explicar les experiències Urban Social LAB, una iniciativa que posa la ciutat com a territori de proves de diferents iniciatives del municipi. El Punt TIC ha realitzat un procés de transformació esdevenint un laboratori ciutadà de projectes innovadors i un lloc d’experimentació per als emprenedors/es locals i comarcals i les seves idees innovadores.
El darrer eix de la jornada va ser l’hèlix educatiu i activitats STEAM per potenciar la capacitat de pensar, idear, co-crear i fomentar l'apoderament tecnològic dels joves i infants a través de la creativitat. Antolí va explicar els diferents projectes de la STEAM School realitzats a escoles de Sant Feliu amb els que hi han participat 2.871 persones i destacar que "el fet que les noies coneguin la tecnologia des de petites les encoratja i motiva per triar carreres tecnològiques".
En l'actualitat les noies continuen sent una minoria en estudis com l'enginyeria informàtica. L’ Anna Castilla, mentora del Technovation Challenge, va explicar la tasca que es fa per pal·liar aquesta situació des del programa internacional Girls For A Change. Enguany, a Catalunya han participat 256 nenes i 64 projectes (3-4 grups han estat de Sant Feliu).
La jornada va acabar amb una dinàmica col·lectiva sobre co-dissenyar els nous Punt TIC on, al voltant de quatre taules, es va reflexionar sobre quatre àmbits: com ha de ser el perfil del dinamitzador/a?, quina maquinària n'hem d'utilitzar?, com ha de ser l'espai físic? i quins continguts s'han de treballar?
En Ricard Benítez, tècnic de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat va exposar les conclusions finals de la trobada. Els i les participants van destacar algunes idees com la importància que els dinamitzadors/es tinguin una formació tecnològica, social, cultural i en perspectiva de gènere; la necessitat de construir la comunitat i generar les idees i els projectes abans de construir un espai físic per implicar la ciutadania i empoderar-la fomentant el pensament crític.
Per finalitzar, l’Oficina Tècnica i Sant Feliu Innova van agrair la participació dels i les participants i en Ricard Faura, cap de Servei de Societat del Coneixement de la Generalitat de Catalunya, va recordar el treball que s'està fent amb la Carta de Drets i Responsabilitats de Ciutadans i Ciutadanes per garantir el futur digital.
Aquí podeu trobar tota la jornada en tweets amb #territoriPuntTIC: