Punt TIC SMO de Girona Emprèn
El Punt TIC Servei Municipal d'Ocupació del programa Girona Emprèn de l'Ajuntament de Girona, organitza sessions d'emprenedoria al llarg de tot l'any. Alguns dels projectes que han nascut gràcies al programa han estat impulsats o coimpulsats per dones i tenen a veure amb temes TIC o socials. Per exemple el de Marta Huguet Maroto, Magnètica, de serveis de projectes culturals sostenibles. Han crescut també projectes com el de CoEspai, espai de coworking situat a Girona i impulsat per Celeste Senés, que ha passat a gestionar i dinamitzar un nou espai a Olot, la Ca-nyera.
D'altres projectes han estat reconeguts com el de Rocío Rodríguez, cofundadora de la revista La Tornada, que va estar guardonada amb un premi Carles Rahola de comunicació periodística. Durant el 2021 va sorgit una nova iniciativa associativa de dones emprenedores. Es tracta de Vola, una comunitat de dones empresàries i emprenedores que s’han unit per a generar sinergies, col·laboracions, suports i experiències vitals i professionals.
Pots trobar aquí algunes activitats que en fam aquest mes de març amb motiu del Dia Internacional de les Dones.
Revista digital “Dones que volen” del PO Ada Lovelace
El Punt Òmnia Ada Lovelace del Centre Penitenciari Brians 1, porta sis edicions impulsant la revista digital “Dones que volen”, elaborada i editada en exclusiva per les dones usuàries del Punt Òmnia Ada Lovelace. Una bona iniciativa per treballar la creativitat, el treball en equip, el desenvolupament de competències digitals, l'autoestima, el pensament crític i l'organització. Pots gaudir aquí de la lectura.
WEMIN Raval del PO Colectic
La iniciativa WEMIN Raval s’adapta a les necessitats i a les demandes de les veïnes del barri del Raval de Barcelona través de l’alfabetització digital. La idea va néixer a partir d’un projecte europeu finançat pel Fons per l’Asil, les migracions i la integració (AMIF) l’any 2018. L’objectiu inicial era empoderar aquestes dones mitjançant les TIC a través de diferents formacions i tallers de participació i cultura al territori. Després d’implementar-lo al Raval durant dos anys, però, es van adonar que calia adaptar-lo encara més al context.
Ara, les formacions digitals que reben les participants es centren en el tema de l’ocupació laboral, ja que les dones tenen especial interès en aprendre com trobar feina i en mantenir-la a través d’uns coneixements bàsics d’informàtica. No obstant això, també realitzen altres tipus d’activitats que tenen en compte els aspectes socials, tecnològics, educatius i professionals de la inclusió social digital. També generar un espai on les dones de diferents cultures puguin aprendre unes de les altres.
Des de 2022 treballen des d'una triple mirada: comunitària, feminista i tecnològica: Comunitària, perquè treballen amb les xarxes existents al barri i participen en taules de dones de barri i districte; tecnològica, perquè el projecte busca trencar amb la bretxa digital que sobre tot pateixen les dones i empoderar-les en les tecnologies perquè siguin autònomes tant elles com les seves famílies; i feminista, perquè es fa des d'un treball d'aprenentatge entre iguals, amb perspectiva intercultural i sota els principis del programari lliure per crear comunitat.
Brodant Violències ADSIS
La Fundació Gentis, entitat gestora del Punts Òmnia de Figueres impulsa el projecte "Brodant Violències" amb el SIAD de Figueres i el SIE de l’Alt Empordà. Aquest projecte comunitari té com a objectiu la sensibilització de les violències masclistes a través de la tècnica del brodat. En ell hi participen dones de la ciutat i noies i nois de diversos instituts de Figueres.
Empoderant les noies a les TIC del PO Sant Llorenç
El Punt Òmnia Sant Llorenç, ubicat al Casal Cívic Sant Pere Nord de Terrassa, treballa amb projectes de capacitació tecnològica i social amb una forta presència de persones majors de 65 anys i també infants, joves i dones. En aquest vídeo, la Xarxa Punt TIC parlem amb la dinamitzadora del punt, que ens explica un projecte d'entrevistes a dones TIC del territori per empoderar les joves i animar-les a triar carreres tecnològiques. "Amb motiu d'una conversa amb una noia de 13 anys participant de l'Òmnia i mentre fèiem feina amb el Krita, un programa d'il·lustració digital, se'm va ocórrer la idea de visibilitzar el treball de les dones en les àrees de la ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques per a estimular l'interès de les més joves en aquestes disciplines", explica Pérez.