De la mà de Metadata, el digital de tecnologia en català, us descobrim cinc nous llibres TIC, novetats i clàssics, que giren al voltant de la ciència-ficció, la fantasia i el realisme.

Imatge de llibres TIC
Imatge de llibres TIC. 2020. Tipus de lletra: Pexels. Llicència: BY-SA.

El passat mes de desembre, us vam recomanar algunes propostes literàries engrescadores i transformadores on les noves tecnologies eren les protagonistes de la mà de la llibreria La Tribu i la llibreria La Carbonera. Aquest 2025, de la mà de Metadata, el digital de tecnologia en català, us descobrim cinc nous llibres TIC, novetats i clàssics, que giren al voltant de la ciència-ficció, la fantasia i el realisme.

La primera proposta és ‘Antes muerta que sin IA’ d’Àurea Rodríguez, on l’autora torna a la càrrega i porta noves reflexions al voltant de la intel·ligència artificial des del seu origen fins a l’ànima més humana d’aquesta tecnologia. Rodríguez explica com les tecnologies afecten l’economia global des de la quotidianitat i viceversa i com la seva adopció accelerada està canviant els negocis, les professions, la comunicació i l’educació. La segona proposta és ‘La plantilla’ d’Olga Ravn, que narra la història de la nau Sis Mil que fa mesos que orbita al voltant del planeta Nova Descoberta i que està conformada per una tripulació d’humans i d’humanoides, robots d’aparença humana. La introducció d’una sèrie d’objectes estranys als diversos compartiments de la nau desencadenen efectes imprevistos, que obren el qüestionament de l’ordre establert. La tercera proposta és ‘Aprendre, si tenim sort’ de Becky Chambers, que explica la història de la nau espacial Lawki 6 i de la seva tripulació que emprenen un viatge que durarà vuitanta anys i els portarà molt més enllà del món i del temps que coneixen amb els propòsits de descobrir una nova vida i els misteris de l’univers. La missió no té finalitats de colonització o d’adquisició de recursos, sinó d’adquisició de coneixements, tenint el menor impacte possible.

La quarta proposta és ‘Afterland’ de Lauren Beukes, que recull la història d’un futur pròxim, on un terrible virus ha acabat amb gairebé tots els homes del món, deixant-ne molt pocs que viuen retinguts en instal·lacions d’investigació controlades per les institucions dels països. L’última proposta és ‘Deixar el món enrere’ de Rumaan Alam, on es planteja una apagada general que deixa les ciutats col·lapsades i obre moltes incògnites.