Aquesta plataforma permet visualitzar i administrar des d’un control central els diferents sistemes electrònics municipals que coexisteixen en l’espai públic i la informació que generen els sensors repartits per la ciutat. Ha estat dissenyada en els últims sis mesos i validada en una prova de concepte realitzada per Cisco, l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC) i diversos socis tecnològics i acadèmics, i és susceptible d’aplicar en diferents ciutats del món. L’objectiu dels seus desenvolupadors és reduir significativament la complexitat, els costos i el temps de posada en marxa de solucions intel·ligents a la ciutat.
La plataforma permetrà gestionar sistemes diversos que coexisteixen a l'entorn de la ciutat: semàfors, il·luminació, el “Bicing”, llocs de recàrrega per a vehicles elèctrics, càmeres de vídeo, pantalles informatives, parquímetres, estacions d’autobús que subministren informació a temps real, sensors de trànsit, de soroll o que informen de l’estat dels contenidors, etc. Tos aquests elements s’han anat incorporant als carrers en successius moments, amb solucions tecnològiques aïllades i de la mà de les diferents empreses que han optat a la seva adjudicació. El resultat és que en molts casos aquests dispositius funcionen de manera completament aïllada, amb poca o cap comunicació entre ells, i les dades que generen també estan aïllats.
Aquesta plataforma pilot permetrà no només consolidar i gestionar de forma centralitzada serveis intel·ligents abans aïllats sinó també simplificar, accelerar i reduir el cost de desplegament de nous serveis, gràcies a les capacitats de virtualització, escalabilitat, automatització i analítica en l’extrem de la xarxa.
S’estima que en l’actualitat hi ha 15.000 milions de dispositius connectats a Internet a escala global. Cisco calcula que aquesta xifra augmentarà en 2020 fins als 50.000 milions i que un 40 per cent de les dades procediran de sensors i objectes intel·ligents. En aquells dies, una ciutat intel·ligent amb 1 milió d’habitants generarà més de 180 milions de gigabytes de dades diàriament, de manera que processar la informació a l’extrem de la xarxa i connectar-la amb “el núvol” serà essencial.