"Us han comentat alguna vegada que el sector de les tecnologies no acaba de ser un latifundi precisament dominat per les dones?", explica Polo a un capítol de Feministic. El programa s'emet cada dilluns, en format monòleg i en clau d'humor, a FibraCAT TV. Segons dades de la UNIR a Catalunya només un 2% de dones treballa al sector tecnològic. D'aquestes, un 13% programen, un 7% treballen ciberseguretat i un 17% en videojocs. "Tot això amb la seva corresponent bretxa salarial d'un 9% de guarnició", afirma la humorista.
Una mica d'història: Hackfeminisme i ciberfeminisme
En la dècada de 1980, la tecnologia informàtica estava dominada per homes: era una eina feta per homes i per a homes. Va ser aquí on es va començar a fer servir el concepte ciberfeminisme i les ciberfeministes es van preguntar: podem usar la tecnologia per a hackear els codis del patriarcat? Podem escapar de les violències en línia? Va ser la teòrica feminista Donna Haraway en el seu famós assaig "A Cíborg Manifesto", a principis dels vuitanta, qui va imaginar un futur per al feminisme i va proposar al cíborg com el líder d'un nou ordre mundial: part humà i part màquina, el cíborg va desafiar els prejudicis racials i patriarcals.
Al capítol "Hackfeminisme i ciberfeminisme", Ana Polo explica diferents iniciatives ciberfeministes com les Editatones de la Wikipèdia, maratons per fer edició, creació i millora dels articles de Wikipedia amb fonts fiables i verificables sobre una temàtica determinada per trencar la bretxa de gènere existent en Wikipedia. A més, també podem conèixer la campanya Ciberseguras, un espai que reuneix molts recursos i eines per a aprendre més sobre Internet i seguretat digital des d'una perspectiva feminista. Pots trobar-ne més a aquest apartat específic del nostre blog Dones TIC.
L'informe “Les Violències de Gènere en línia”, desenvolupat el 2020 per la jurista feminista Laia Serra i la revista Pikara Magazine, amb el suport de Calala Fons de Dones, APC i Front Line Defenders, investiga les violències masclistes contra les activistes en línia des d'una perspectiva interseccional que té en compte altres eixos identitaris essencials per a fer un abordatge crític inclusiu sense deixar a ningú enrere. Es basa en aquesta enquesta que el 2019 va realitzar la col·lectiva Donestech.
Segons dades recollides a l'enquesta, un 98,2% de les dones en presència pública a internet ha patit violències masclistes en línia. Segons l'estudi, hi ha tres tipus d'atacs que les dones i identitats no binàries poden rebre a la xarxa: atacs pel fet de ser llegida com a dona; parelles o exparelles i violència sexual. El capítol de Feministic: "Consells per combatre el masclisme digital", l'Ana Polo fa un resum.