Compra en línia
Compra en línia. Autor: Pexels. 2018. Llicència: BY-SA.

Consells abans de comprar

Fixa't en la barra de direccions del navegador

El primer pas, és fixar-se en l'adreça (url) del lloc on estàs navegant i pretens fer una compra online. T'has de fixar en el “https” de l'inici de l'adreça. que indica un cadenat, que certifica que una web és segura.

Desconfia d'aquelles web que en la seva pàgina de compra, on has de ficar les dades bancàries, l'inici de la url és “http”, perquè mancada la “s” de seguretat (security) o no apareix el cadenat o un altre certificat de seguretat.

Respecte a la 'url', presta també atenció al contingut d'aquesta. Desconfia d'aquelles que tinguin un nom a la 'url' que poc o res tinguin a veure amb el contingut de la resta de la web. 

Consells durant la compra

Tria el millor mètode de pagament

A l'hora de comprar per Internet, hi ha diferents mètodes de pagament al teu abast: mitjançant mòbil, amb targeta, des de Paypal, contra reemborsament, mitjançant via bancària. Tria el que millor s'adapti a tu:

Mòbil
Fixa't bé en que l'App a través de la qual faràs el pagament, sigui fiable. Pots llegir les ressenyes a l'hora de descarregar-te-les o mirar la descripció i les icones de la pàgina.

També és interessar comprovar si l'App té pàgina oficial, mira els permisos que demana abans d'instal·lar-la. Per exemple, si descarreges una aplicació d'una llanterna i et demana accés als teus contactes, telèfon, veure les apps instal·lades, accés als arxius, carregar a l'inici, afegir accessos directes i mil coses més, vés amb compte.

És important també mirar el nombre de descàrregues i la nota mitjana que li donen les persones usuàries.

Amb targeta

Cal fixar-se sempre en el símbols de pagament segur i com l'empresa garanteix les nostres dades. Us recomanem usar targetes amb límit de crèdit o targetes virtuals, ideals per a fer compres a Internet.

Des de Paypal

Amb aquesta eina, les dades bancàries queden associades a un nom d'usuari. PayPal actua com un intermediari entre el comprador i el venedor, que pot ser un particular o un professional.

Afegeix unes garanties i cobertures a la transacció i retorna l'import íntegre d'una compra realitzada en cas que no arribi, o no coincideixi amb la descripció realitzada pel venedor/a.

Contra reembolsament

Pagues només quan reps el producte a l'adreça on hagis indicat al venedor/a.

Amb transferència bancària

L'intercanvi econòmic pot trigar entre 1-2 dies i és el mètode menys segur per a la persona compradora, ja que cal fer la transferència abans de que el producte arribi.

Comprova l'ortografia i contingut de la pàgina web

Seguint el fil de l'anterior, desconfia d'aquelles web en les quals detectes que estan escrites amb nombrosos errors ortogràfics o estan mal traduïdes. Això, ens pot donar a entendre que es tracta d'una suplantació d'una altra web o una pàgina creada amb finalitats fraudulents.

Fixa't en les opinions d'altres usuaris

Si sospites aquesta pàgina web, busca ressenyes i/o opinions d'altres internautes que hagin realitzat compres online. Si trobes poca informació en els cercadors...desconfia!

Observa les dades de contacte

En cas de dubte, acudeix a la pàgina de contacte de la web, envia un email o realitza una trucada. Si manca d'informació de contacte, pot ser indicatiu d'una pàgina web fraudulenta.

Una altra circumstància que et pot fer sospitar és l'adreça d'email des de la qual et contactin al missatge enviat o, igualment, com està escrit aquest correu electrònic. 

Ull als preus!

Per posar un exemple, si un telèfon intel·ligent que en qualsevol altra botiga, física o online costa al voltant dels 900€ i en aquest lloc web te'l ofereixen a 50€, desconfia.

Sabem que els preus de determinats productes poden variar d'uns comerços a uns altres, però si són diferències grans han de fer-te, almenys, anar amb compte a l'hora de comprar en Internet.

Comprova la informació de l'empresa

Aquesta informació la trobaràs en l'apartat de política de privacitat de la web. També pot aparèixer en l'avís legal o en els apartats de coneix-nos o qui som.

Consells després de comprar

Després de fer la compra, un dels consells importants a tenir en compte és guardar el comprovant de compra del producte. És la teva garantia.

Si el producte està defectuós i/o vols tornar-ho, recorda que tens 14 dies per a fer-ho. Això s'aplica a qualsevol producte excepte els productes peribles fets a mida com per exemple bitllets d'avió, reserves d'allotjament, etc.

Una altra qüestió a tenir en compte és que si el producte que hem demanat no està disponible després de fer la compra, l'empresa ens ha d'avisar i retornar l'import amb un termini màxim de 14 dies des de la data de compra.

Molts d'aquests i altres consells i recomanacions pots trobar-los a la pàgina web d'Internet Segura del CESICAT.