Els Punts TIC i Òmnia porten vint anys amb presència als centres penitenciaris. Aquest fet ha obert una finestra d'oportunitats perquè les TIC i Internet puguin ser una realitat tant a les persones internes com al personal de centres. Tot i que durant aquests anys els equipaments TIC han ampliat aquesta oferta, els Punts Òmnia i Punts TIC continuen sent espais destacats pels aprenentatges, el desenvolupament de competències TIC, l’experimentació i la innovació. En la mateixa línia, les experiències amb ludificació (gamificació) estan obrintnoves possibilitats de treball amb les persones, reforçant la motivació i la implicació en les accions educatives.
La segona sessió del XI Cicle TIC i Presó "Noves experiències de dinamització amb TIC i ludificació als centres penitenciaris" se celebrarà en línia el 9 de juny de 9 a 12 hores i serà una mostra de diferents iniciatives TIC que s’estan fent als centres penitenciaris en aquests àmbits. Està adreçada a professionals de l’àmbit penitenciari, d’execució penal en general i de Justícia Juvenil, i altres persones interessades.
Quin és el programa?
9.20-9.30 h Acreditació a la sala i accès a l’aula virtual
9.30-9.45 h Inauguració
9.45-10.05 h Presentació: Iniciació a Arduino (programació informàtica). A càrrec d'Ana Pérez Soriano, Dinamitzadora TIC del CP Quatre Camins i Elena Valdivieso López, Dinamitzadora TIC del CP Brians 1 Què és Arduino i quines possibilitats té treballar amb Arduino? Abordarem els conceptes bàsics, programació, etc. També s'explicarà un itinerari d'aprenentatge progressiu que és fàcil d'aplicar i seguir per a qualsevol participant, s'ensenyaran un parell d'exemples pràctics molt visual, senzill i atractius. I per acabar, s'aportarà tot un seguit de recursos on poder trobar més informació i projectes amb Arduino explicats pas a pas.
10.05-10.25 h Presentació Postals del territori invisible: creació d’un laboratori de tecnologies entre els centres penitenciaris i els Punts Òmnia Pia Garrido Capisano Dinamitzadora TIC del CP Joves. A càrrec de David Gómez Segura, Dinamitzador TIC del CP Brians 2 Creació d’un laboratori de experimentació amb tecnologies, treballant amb xarxa entre centre penitenciaris i Punts Òmnia distribuïts per diferents parts del territori. Col·laboració virtual distribuïda i recorregut per les diferents passes necessàries per la posada en marxa.
10.25-11 h Presentació Realitat Virtual : El so binaural. Què es i quines activitats podem fer dins dels centres penitenciaris?. A càrrec de Fermin Santano Martínez, Dinamitzador TIC del Centre Penitenciari (CP) Lledoners i Sergi Vázquez Anguela, Dinamitzador TIC del CP Puig de les Basses. El so binaural és una tècnica d'enregistrament de so ambient mitjançant l'ús de micròfons allotjats en un cap artificial, aconseguint capturar el so com si l'oient estigués físicament a l'espai on es realitza la gravació. En aquest taller explicarem com es pot construir aquest cap, com es grava, i veurem exemples d’activitats que es poden fer dins dels centres penitenciaris.
11-11.45 h Presentació Joc i ludificació a centres penitenciaris. A càrrec d'Elisabet Boó Martín i Osama Boumehdi Azibou-Mokrat, Educadors socials del CP Puig de les Basses i, respectivament, membre i moderador de la CoP TIC i presó-Ludificació. Una experiència de com es poden dissenyar jocs i ludificacions per a programes de tractament als centres penitenciaris
11.45-12 h Torn de paraula i cloenda. Modera el conjunt de la sessió i els torns de paraula Xavier Gelonch Ferreira, Dinamitzador TIC CP Mas d’Enric.
Com realitzar la inscripció?
Les inscripcions estan obertes i cal sol·licitar-les a través de la pàgina web del CEJFE fins al 7 de juny de 2021 inclòs. Les places són limitades i l’autorització d’assistir a la jornada per part del centre de treball està subjecta a necessitats de servei. Rebreu una resposta per part del CEJFE a la vostra sol·licitud per correu electrònic uns dies abans de l’activitat, acceptació que no condiciona la decisió final del CP sobre l’autorització a participar a l’activitat formativa:
Per a realitzar el procés d'inscripció, cal accedir a l’aplicatiu web d’inscripcions del CEJFE a través d'aquest enllaç. Si sou persones usuàries del CEJFE i accediu per primera vegada, cal que reinicieu la contrasenya i rebreu un correu a la bústia que heu indicat sempre per rebre notificacions del CEJFE. Un cop heu accedit, reviseu i completeu les vostres dades per garantir el bon funcionament i registre del vostre expedient de formació. Si és la primera vegada que us inscriviu a una activitat del CEJFE, heu d’accedir clicant “Registres” i emplenar totes les dades requerides.
Per a qualsevol problema, consulta o aclariment, podeu contactar amb l’Àrea d’Innovació i Gestió del Coneixement enviant un missatge a compartimcejfe.dj@gencat.cat indicant a l’assumpte del missatge el nom de l’activitat a la qual sol·liciteu la inscripció.