L’economia social i cooperativa és un model empresarial en expansió que és aplicable a tots els sectors de l’economia. En el cas de l’Alt Urgell, és, a més a més, una experiència d’èxit implantada des de fa molts anys al territori. Aquestes són dues de les principals conclusions de la jornada “Cooperar pel creixement social i econòmic” que s’ha desenvolupat al llarg d’aquest matí al CETAP-Telecentre de la Seu d’Urgell.
A l’acte han assistit prop de cinquanta persones, interessades a conèixer de primera mà el funcionament de les empreses cooperatives i socials, les seves vies de finançament i l’exemple d’algunes iniciatives d’aquest tipus que ja funcionen al territori. Concretament, s’han exposat tres models ben diferents, un d’ells amb gairebé 100 anys d’història, com és la Cooperativa Cadí, i dos de creació recent: Pediatria dels Pirineus i la Fundació Integra Pirineus.
Després de l’obertura de la jornada, que ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, i del delegat del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, s’han presentat diverses ponències, la primera de les quals l’ha exposada el director comercial de l’Institut Català de Finances (ICF), Antoni Vallès. En la seva intervenció, Vallès ha detallat les diverses línies de crèdit que ofereix l’ICF a emprenedors/ores, petits empresaris i cooperativistes.
Guillem Perdrix, director de la Federació de Cooperatives de Treball, ha destacat que el model cooperatiu és l’únic que creix en el moment actual de crisi econòmica, amb un 3% d’augment de l’ocupació en l’últim any. Ha recordat també que en les empreses cooperatives “les decisions no les pren el capital sinó les persones”.
Pediatria dels Pirineus és, tal com ha explicat el seu director assistencial, el Dr. Jordi Fàbrega, una iniciativa pionera de cooperativisme en l’àmbit de la salut. Creada fa tot just quatre anys, ha aconseguit la confiança dels usuaris i una millora qualificada de l’assistència pediàtrica a la comarca de l’Alt Urgell.
Antoni Torrent, representant de la Cooperativa Cadí i president de les denominacions d’origen protegides (DOP) Formatge i Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, ha fet un repàs dels orígens i l’evolució de la històrica cooperativa lletera de la Seu d’Urgell i de la seva fortalesa actual, amb 115 socis, 120 treballadors, el tractament de 185.000 litres de llet al dia i una facturació anual de 45 milions d’euros.
Encara més jove és la Fundació Integra Pirineus que, com a empresa social, compta amb 13 treballadors, la major part dels quals són persones amb alguna discapacitat intel·lectual o malaltia mental. Segons que ha indicat el seu director, Ignasi Amat, Integra Pirineus ha nascut amb voluntat de ser una empresa competitiva en el sector forestal i generadora de riquesa al territori, essent com és un centre especial de treball.
Ha clos la jornada el director dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Ocupació a Lleida, Octavi Miarnau, que ha donat alguns detalls de la futura nova llei de cooperatives i del pla de suport a la creació d’empreses cooperatives, conegut com Aracoop.
La jornada ha estat organitzada per la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, l’Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.