L'estudi d'enguany sobre l'ús de les noves tecnologies a les llars lleidatanes demostra que la connectivitat de les llars lleidatanes a la Internet ha crescut de manera substancial en els darrers anys: el 2007, el 86% dels enquestats/des declarava tenir accés a la xarxa; el 2005, fou un 78,3%; l'any 2003 aquest percentatge era del 67,7%; i l'any 2000, del 48%.
L'enquesta s'ha realitzat sobre 858 persones telefònicament, amb un error mostral del 3,4%.
En 10 anys s'ha més que duplicat la connectivitat a la xarxa
Si s'expressa l'accés domèstic a la xarxa en termes de tota la mostra, aquest és possible per a un 72,4% de les llars de Lleida. Una xifra que, el 2000, no arribava al 30%. En deu anys s'ha més que duplicat l'accés de les llars a la xarxa, de manera que la presència en l'àmbit domèstic de màquines que encara no disposen de connexió va camí d'esdevenir residual. En efecte, són només un 6% del total.
Conparant les dades de Lleida amb les de la resta de Catalunya, s'aprecia que el percentatge de llars llediatanes amb accés a la xarxa (72,4%) està gairebé 20 punts per sobre de les dades del total del país (54,4%). Alhora, les llars de Lleida que es connecten a la xarxa amb banda ampla (65,6%) superen també en quasi 25 punts percentuals les del total de Catalunya (41,9%).
Quant a l'ús de les tecnologies per barris dins de LLeida, l'estudi conclou que no hi ha diferències destacables entre ells, ja sigui en termes de nivell d'equipament informàtic o d'accés a la xarxa. El que sí que suggereixen les dades és que l'accés a la xarxa abarca amb més notorietat les diferents franges d'edat, en especial la gent gran: els resultats de les mostres indiquen que els usuiaris esporàdics de la xarxa han indrementat a Lleida més de 20 punts percentuals els darrers anys. Si les enquestes dels anys 2007 i 2005 mostraven que els usuaris/àries que havien accedit algun cop a la xarxa eren el 54,5% i el 53,6% respectivament, enguany les mostres han evidenciat que actualement en són un 74,2%. Per tot això, a banda del fet que aquests darrers anys han estat clau per la difusió de l'ús d'Internet, s'insinua que els usuari/sàries intermitents són els que més han augmentat la seva presència aquests darrers anys.
Prop d'una dècada de seguiment de l'ús de les TIC
El desembre de 2000 es va realitzar una enquesta referent a la implantació de les Tecnologies de la Informació i Comunicació a les llars de la ciutat de Lleida, que es presentava a principis de 2001. Alhora, el 2002 es va fer el seguiment de la implantació de les noves tecnologies en les empreses lleidatanes. Des d'aleshores, en anys alternatius, s'han esdevingut enquestes de seguiment sobre l'ús de les TIC tan a les llars a com a les empreses.
Alhora, i per poder donar continuïtat a aquest treball de seguiment de l'evolució de la Societat de la Informació a la ciutat, se signà l'any 2002 un acord entre les diverses institucions i empreses implicades i es va constituir una comissió de seguiment de la implantació de les Tecnologies de la Informació i Comunicació a la ciutat de Lleida.
Aquest acord, que és obert a totes les empreses i institucions que hi vulguin participar, és signat en aquest moment per:
- ACCÉS - Institut Municipal d'Informàtica de l'Ajuntament de Lleida
- Cambra de Comerç
- Grup d'Estudis Econòmics i Socials del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de Lleida
- Universitat Oberta de Catalunya
- COELL (Confederació Empresaris de Lleida)
- FECOM (Federació de Comerç de Lleida)
- AETI (Associació d'Empreses de Tecnologia i Informació de Lleida)
- Consorci de Promoció Econòmica de Lleida
- L'empresa SUPSA.
Font: ACCÉS - Institut Municipal d'Informàtica