Impulsat per Lafede.cat i la cooperativa La Perifèrica, el mapatge recull els principals actors i espais de referència per a la justícia global, entre ells, una desena d’influenciadors digitals.

Lafede.cat, amb la col·laboració de la cooperativa La Perifèrica, ha dissenyat un mapa d’actors i d’espais de referència per a la justícia global. En concret, el mapatge recull els principals actors que promouen la inclusió de les persones joves, com, per exemple, entitats culturals i associacionisme, i els principals espais de referència que desenvolupen temes vinculats a la justícia global on es mouen les persones joves per oci i per activisme, com, per exemple, festivals, programes, activitats culturals i influenciadors. «El mapatge és el resultat d’una investigació que tracta la participació juvenil en clau de justícia global i, en concret, inclou cinc mapes que visibilitzen actors i espais de referència per a les persones joves en qüestions com la lluita feminista, la justícia ambiental o la lluita antiracista», afirma Namar Alimabu, tècnica d’educació per a la justícia global a Lafede.cat. La iniciativa identifica prop d’una setantena de noms significatius d’arreu del territori català amb els quals es pot entrar en contacte i alhora vol donar claus interpretatives per la presa d’acció. Per tal d’apropar la informació recollida de manera clara, entenedora i transparent, s’han elaborat cinc petits mapes diferents dividits en organitzacions, festivals, cultura popular, serveis i equipaments, i influenciadors digitals a les xarxes socials. En aquest últim mapa, el d’influenciadors digitals a les xarxes socials, alguns dels noms recollits són la divulgadora LGTBI+ Valentina Berr, l’activista Hanan Midan, la periodista Xènia Casado, el músic Alguer Miquel o els creadors de continguts Khaoula Boumaaza o Albert Pagà. «Les xarxes socials són l’espai on les persones joves més interactuen i on més s’informen de temes d’actualitat, així com on més es polititzen», afegeix Alimabu.

El mapa d’actors i d’espais de referència per a la justícia global ha sorgit com a resposta a l’objectiu principal de la recerca sobre la participació juvenil en la transformació social amb enfocament de justícia global impulsada per Lafede.cat i La Perifèrica. En definitiva, la recerca ha explorat el paper actiu de les persones joves en la configuració d’una societat justa i sostenible. «L’estudi visibilitza que les xarxes socials són un espai d’activisme, un espai on es dona una immediatesa d’intercanvi de perspectives a temps real, que possibilita una diversitat d’opinions i un diàleg que pot ser molt enriquidor. Creiem molt necessari que hi hagi referents digitals, també per a contrarestar l’actual panorama d’opinió pública polaritzada», diu Alimabu.