La trobada ha arrencat amb la benvinguda de l'Anna Martínez, alcaldessa de Santa Coloma de Cervelló, que ha destacat la importància del punt dins municipi, així com la seva trajectòria i integració en la població i teixit social.
Tot seguit, Ricard Faura, cap del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital, ha contextualitzat la trobada dins de l’evolució dels Punt TIC cap a centres d’innovació social digital i la voluntat des de la Xarxa Punt TIC de fomentar l’aprenentatge i la interacció entre els punts i els serveis propers d’un territori. Ha destacat especialment la figura de les persones dinamitzadores, els projectes que floreixen i cobren rellevància dins dels Punt TIC, ho fan perquè darrere hi ha persones que els tiren endavant. Ha destacat també el mandat de la Comissió Europea que mana que la ciutadania entri de ple en aquesta innovació social digital i la gran importància que té això per als Punt TIC que són espais on la ciutadania s’acosta a la tecnologia i viceversa.
En la visita al Punt TIC - Òmnia de Santa Coloma, l’Antonio Collado, dinamitzador del punt, ens ha fet una ruta per l’espai i ha presentat una exposició sobre l’evolució dels 10 anys de l'Òmnia al municipi. L’espai que l’alberga actualment és el Centre Cívic Can Baruta, on està ubicat des de fa un any. Aquesta és la tercera ubicació que ha tingut el punt al municipi i ara gaudeix d’unes grans vistes i un espai molt ampli i còmode on dur a terme les activitats.
Després de la visita, l’Antonio mateix ens ha explicat el paper dels dinamitzadors i dinamitzadores en la implementació de la innovació i les mancances a cobrir en aquest procés. Des de la seva experiència i com a representant de l’Associació de Professionals de la Dinamització Social Digital, aposta per la formació en innovació i creu que els Punt TIC podrien ser espais per a proves pilot d’iniciatives socials i tecnològiques que puguin sorgir.
Bones pràctiques: Participació ciutadana i projectes europeus
Després de la pausa, ha estat el torn de conèixer projectes i experiències. La primera ha estat el projecte 'Energies renovables a Cervelló', que es duu a terme a la Biblioteca Municipal de Cervelló i ens l’han presentat la Montse Lara, directora de la biblioteca, i el Jordi Muncunill, president de l’associació Cervemakers. Es tracta d’un projecte d’iniciativa ciutadana que es desenvolupa a través del programa BiblioLab. Des d’aquest projecte han fomentat l’esperit col·laboratiu i a partir de la participació ciutadana han aconseguit tirar endavant projectes al voltant dels interessos en les energies renovables i les TIC que sorgeixen de les persones. Realitzen tallers sobre energia eòlica, biomassa, impressió 3D, realitat virtual, entre d’altres.
Tot seguit, l’Esther Subias ha explicat com plantejar projectes europeus des dels Punts TIC, ho ha presentat a partir de les facilitats i complexitats que s’ha trobat en dos exemples recents: els projectes europeus Digital Welcome i Wemin, dos projectes europeus que desenvolupen al Punt TIC - Òmnia de Colectic, al barri del Raval de Barcelona. N’ha explicat que un dels problemes més grans és l’aproximació a alguns dels col·lectius diana. Una de les reflexions interessants que ha sorgit del debat al voltant d’aquests tallers és la rellevància que les dones refugiades i demandants d’asil (públic objectiu d’un d’aquests projectes) adquireixen competències digitals per a la facilitació del seu desenvolupament i inclusió en la societat d’acollida, on es troben amb una alta digitalització en molts contextos diferents.
Ha sortit a la llum la diferència de col·lectius als quals atenen els punts, fins i tot dins de la comarca del Baix Llobregat, on en molts casos s’ha fet evident que hi ha una gran quantitat de dones en els grups de gent gran, i que aquestes mantenen una visió més global per a la resolució de necessitats i reptes, això s’ha notat per exemple en experiències que s’han fet als espais més 'makers'.
Cultura 'maker' als Punt TIC
Acabant aquest apartat d’experiències, ha arribat el torn d’en Pep Oliveras de l’Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC, que ha fet un recull de propostes, metodologies i eines al voltant de les innovacions amb la formació a distància de 'Nous artesans digitals' que s’ofereix des de la xarxa.
Una de les premisses ha estat parlar sobretot els conceptes i les idees que es tracten en aquesta formació, com, per exemple, que no cal tenir màquines específiques en la majoria dels casos per treballar la robòtica o la impressió 3D, però sí que ens ha de servir per fomentar la xarxa territorial i l’ús de recursos compartits dels nostres territoris. Ens ha parlat de pensament computacional, l'espiral creativa, la robòtica educativa, plataformes, jocs desconnectats… un repàs als materials del curs.
Espai de trobada per fer xarxa
En la part final de la jornada, les persones dinamitzadores han pres la paraula i s’han situat en relació a la innovació. Si bé totes les persones han mostrat molt d'interès i creuen que és una realitat, també han trobat que les possibilitats reals de dur a terme projectes i activitats innovadores no són tan senzilles, ja que els cal el suport d’entitats gestores i de l’estructura de la mateixa xarxa que propiciï més moments formatius i de trobada. La dinàmica ha finalitzat amb un autodiagnòstic compartit utilitzant la metodologia que ha elaborat la Paloma Valdivia, precisament la dinamitzadora que va acollir l'anterior trobada territorial.
La trobada ha estat tot un èxit, molt ben valorada per totes les persones assistents. Sembla, doncs, cada vegada més evident que aquests espais de trobada són interessants i útils, i que serveixen per conèixer i compartir experiències, idees i projectes, i per posar cara als companys i companyes de la xarxa. Ha posat en valor com la desvirtualització ajuda a establir lligams entre els punts i per iniciar una relació entre les persones que comparteixen un mateix territori i projecte.