En l'acte es va mostrar una clara vocació de “sensibilitzar els agents econòmics i socials de la necessitat d’incorporar més dones –i, especialment, joves- en aquest sector”.
La consellera va referenciar un estudi de la UE, realitzat a partir d’una enquesta de la Comissió Europea sobre les dones actives en el sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, segons el qual, “l’augment del número de dones interessades en una carrera digital i l’increment de la presència femenina en les professions relacionades amb les noves tecnologies informàtiques beneficiaria al sector digital, a les pròpies dones i a la economia europea”. Tal com ha explicat Munté, “el sector es beneficiaria, perquè les organitzacions amb més dones en llocs directius assoleixen més rendiment; les pròpies dones en sortirien beneficiades, perquè en aquest sector els sous són més rentables, gaudeixen de més flexibilitat per organitzar els seus horaris i, per tant, més facilitats per conciliar, i estan menys exposades a l’atur”. I segons el mateix estudi, si les dones tinguessin una presència similar a la dels homes en el sector, el PIB europeu podria registrar un increment anual d’uns 9000 milions d’euros.
Davant d'aquestes dades la consellera va concloure que hem de propiciar el paper de les dones en l'àmbit de la informació i la comunicació i aquest és segons la consellera “el compromís del Govern, i amb el compromís de tots, podrem capgirar aquesta situació”. La consellera ha anunciat que el Govern ja està treballant en la manera d’introduir aquestes disciplines a l’escola. També des dels telecentres tenim la possibilitat de treballar en aquesta línia educativa i vocacional per inspirar les dones i fer-les partíceps d'aquesta realitat i necessitat futura de llocs d'expertes per a llocs de treball en el sector.
A la jornada també hi van participar el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró i de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa M. Pitarch.
Els premis 12x12 DonaTIC
La jornada va servir per presentar la segona edició dels premis 12x12 DonaTIC, que es lliuraran el proper 15 de desembre i que estan impulsats per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital i Tertúlia Digital, en col·laboració amb l’Observatori Dona, Empresa, Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquests premis s’entreguen amb la voluntat de reconèixer la feina de les dones en les TIC i, sobretot, donar visibilitat a les emprenedores que treballen en aquest sector per fomentar les vocacions tecnològiques entre les estudiants. Els premis s'estructuren en 6 categories: Emprenedora; professional; acadèmica-investigadora; divulgadora; dona TIC revelació i estudiant TIC.
Munté va recalcar que cal “superar tradicions culturals i estereotips que suposen una barrera per a que les dones s’impliquin en aquest sector”. Per fer-ho, la Generalitat ha creat el programa Dona i TIC, que tal i com va explicar el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, “vol abordar problemàtiques de ciberassetjament i sexisme, donar suport a dones emprenedores i fomentar les vocacions tecnològiques”.