La trobada de la Xarxa Punt TIC ha abordat la simbiosi entre la intel·ligència artificial, els drets humans i l’educació de la mà de la Judith Membrives de Lafede.cat. T’ho expliquem!

El passat dijous 30 de març, de 10 a 11 hores, l’Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC va organitzar una nova trobada virtual. Sota el títol ‘Explorant el futur de l’educació a través de la intel·ligència artificial i els drets humans’ i de la mà de la Judith Membrives, graduada en comunicació i disseny multimèdia i màster en filosofia per a reptes contemporanis tecnocientífics i tècnica de digitalització a Lafede.cat, es va tractar la importància de la simbiosi entre la intel·ligència artificial, els drets humans i l’educació.

«Inicialment, la intel·ligència artificial és un conjunt de tecnologies i camps d’investigació. L’objectiu és crear màquines que imitin aspectes humans. Tot i això, encara no hi ha una definició consensuada sobre la intel·ligència artificial en l’àmbit internacional. En principi, aquest any, hi ha prevista una regulació europea», afirma Membrives. En concret, la Judith Membrives va parlar de la feina que es fa des del Grup de Digitalització i Drets Humans de Lafede.cat i va exposar casos pràctics de polítiques públiques vinculades a la intel·ligència artificial. «La intel·ligència artificial la fem les persones humanes i, per tant, hi ha relacions de poder que travessen aquestes tecnologies. En aquest sentit, cal controlar i supervisar els punts més vulnerables de la intel·ligència artificial mitjançant les intervencions humanes», exposa Membrives.

De la mateixa manera, la Judith Membrives va repassar alguns conceptes sobre la intel·ligència artificial per a entendre com els algorismes influeixen en el dia a dia i en la quotidianitat i per a promoure una intel·ligència artificial més democràtica, diversa, decolonial i respectuosa amb els drets humans. «La tecnologia no és objectiva. Per aquest motiu, cal tenir en compte totes les desigualtats que hi ha inscrites en les bases de dades amb l’objectiu de no perpetuar-les i maximitzar-les», conclou Membrives.