El Departament d'Agricultura ha publicat al DOGC l'ordre per la qual es convoquen les eleccions agràries del 2021. Seran el 25 i el 26 de març i el procés de votació es farà de forma exclusiva mitjançant el vot electrònic i un cens universal, esdevenint el primer procés electoral a Catalunya que es desenvoluparà exclusivament per canals digitals. Aproximandament entre 20.500 persones electores participaran.
És la primera vegada que aquestes eleccions es faran amb votació electrònica i s’ha consensuat amb les organitzacions professionals agràries ambrepresentació a la Taula Agrària. El 25 de març, les persones electores podran votar per mitjans electrònics de manera remota i per mitjans electrònics presencialment en 209 punts d’acompanyament distribuïts arreu del país. El 26 de març serà el segon i darrer dia de votació per mitjans electrònics de manera presencial en 67 punts d’acompanyament.
L'objectiu és garantir l’efectivitat del dret de vot, facilitar la participació i minimitzar riscos en el context de pandèmia de la Covid-19. Els punts d’acompanyament a la votació electrònica s’han distribuït arreu de Catalunya segons el nombre d’electors de cada comarca i estan emplaçats en seus del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en ajuntaments i en els punts TIC que gestiona el Servei d’Inclusió i Capacitació Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.
El sistema de votació electrònica
Els punts per a la votació electrònica presencial s’han establert aplicant un criteri de distància entre el domicili de le la persona electora i el punt d’acompanyament a la votació intentant que no hi hagi més temps de desplaçament del necessari. En tots aquests punts, s’aplicaran les mesures i els protocols Covid-19 necessaris, i estaran assistits per una persona habilitada com a representant del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquí podreu trobar el mapa amb els punts d’acompanyament a la votació electrònica adjunt al final de la nota.
L'empresa especialitzada MINSAIT, responsable tecnològica de processos electorals arreu del món, serà l'encarregada del sistema de votació electrònica, que es compon del cens universal, una urna electrònica i la plataforma tecnològica de votació electrònica. Aquestes primeres eleccions amb votació electrònica, inclouen un innovador sistema de clau d’un sol ús per a l’autenticació de la persona electora.
S'ha comptat amb l’assessorament del director d’Innovació i Dades del CTTI, Lluís Anaya, del director general de Participació Ciutadana, Ismael Peña-López, del director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells, i de l’especialista en processos electorals i membre de l’Observatorio del Voto Electrónico, Josep Maria Reniu, que és també professor titular de la Universitat de Ciència Política i de l’Administració (UB). A més, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya és l’encarregada de vetllar per la seguretat informàtica de l’aplicació, la infraestructura i les comunicacions emprades en el procés electoral.
Podeu seguir tota l'actualitat en el Facebook i Twitter del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació