Imatge de la capçalera del messenger visual
Imatge de la capçalera del messenger visual.

Aquest servei de missatgeria instantània utilitza els pictogrames com a llenguatge, de manera que pot ser emprat per persones amb discapacitat, o amb dificultats de lectoescriptura.

L'aplicació ja es pot descarregar de manera gratuïta, des del mateix web del projecte www.messengervisual.com (disponible per a Windows). L'alta es fa en sis senzills passos, un cop completat el registre i validat l'usuari, es poden afegir amics i amigues per conversar.

El funcionament és semblant als serveis de missatgeria instantània habituals, amb l'especificitat de disposar d'un l'entorn molt visual, que en permet l'ús sense que sigui necessari saber llegir o escriure. Els pictogrames estan organitzats en diferents categories, que es poden escollir per construir els missatges.

Actualment, la base de dades disposa de més de 800 pictogrames, que s'anirà actualitzant a petició de les persones usuàries. Els pictogrames utilitzats són del Portal Aragonès de la Comunicació Augmentativa i Alternativa (ARASAAC), d'ús lliure. Així doncs, l'aplicatiu afavoreix la comunicació de persones amb dificultats comunicatives, així com la seva socialització.


El primer Messenger Visual va nàixer el 2007, fruit de la col·laboració de la Fundació el Maresme amb la Universitat Politècnica de Mataró. Posteriorment, es va crear una versió que es podia utilitzar de manera local, fins a arribar a l'actual aplicació que es pot utilitzar a distància amb connexió a Internet.

El desenvolupament del programa ha estat acompanyat d'un intensiu testeig per part de persones usuàries. De cara a futur, es treballarà en l'eina per afegir noves funcionalitats, com ara l'enviament de correus electrònics, la inclusió d'àudio i la traducció a diversos idiomes, entre altres.

El passat 30 d'octubre va tenir lloc la presentació d'aquesta nova eina a l’espai Cultural Obra Social de Caja Madrid de Barcelona, amb l'original actuació de l’il lusionista Sergi Buka i amb la participació de les entitats implicades. El Messenger Visual ha estat conceptualitzat i impulsat per l'àrea d'innovació de la Fundació el Maresme, amb el finançament de l'Obra Social Caja Madrid i desenvolupat per BJ-Adaptaciones.