Resum Noticia:

S'han concedit ajuts a projectes d'alfabetització en TIC d'ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals i associacions privades o públiques sense ànim de lucre arreu de Catalunya.

 

Descripció:

L'objectiu és evitar la fractura digital en totes les seves vessants: territorial, social, lingüística, econòmica i de gènere.

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) que té per objectiu potenciar la cohesió digital ha concedit ajuts a 149 projectes de formació i alfabetització en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). La majoria de projectes es basen en l'organització de cursos de formació sobre l'ús d'aquestes tecnologies i, estan principalment dirigits a col·lectius que tenen dificultats per accedir i utilitzar aquestes eines com, per exemple, la gent gran, aturats, dones i joves immigrants o persones discapacitades, entre altres, d'altres ensenyen la utilitat de les noves tecnologies en l'àmbit laboral i hi ha més d'una vintena de cursos especialitzats en l'ús de programari lliure.

Els ajuts s'han repartit entre 28 comarques catalanes de l'àmbit metropolità de Barcelona, de l'Alt Pirineu, de les comarques de Tarragona, de la Catalunya Central, de Girona, de Ponent i de les Terres de l'Ebre, i s'han concedit a projectes presentats per ajuntaments, consells comarcals, consorcis locals, fundacions privades i entitats sense ànim de lucre.

La convocatòria gestionada per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) respon a un dels principals eixos d'actuació de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques. L'STSI treballa per aconseguir la cohesió digital en totes les seves vessants i impulsar l'alfabetització digital entre tota la població. En la concessió dels ajuts, s'han prioritzat aquells projectes formatius adreçats a col·lectius amb dificultats per accedir a les tecnologies de la informació i la comunicació, aquells projectes que utilitzen o promouen el programari lliure, i s'han valorat les accions que permeten una posterior difusió dels seus materials.

Un dels requisits per a la concessió dels ajuts és que les aplicacions informàtiques que s'utilitzen en els cursos de formació siguin en català, sempre que existeixi la versió en aquesta llengua, o en aranès o català a la Vall d'Aran.

La resolució de la convocatòria es pot consultar a la pàgina web de l'AGAUR (http://agaur.gencat.net). El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, assegura que “la concessió d'aquests ajuts per a la formació en tecnologies de la informació i les comunicació és un pas endavant per la democratització de la societat de la informació a tots els sectors socials i a tot el territori”. A mitjans del mes de maig, al canal temàtic de la Generalitat de Catalunya dedicat a la Societat de la Informació (http://www.gencat.cat/societatdelainformacio) s'habilitarà un cercador que facilitarà la informació detallada de tots els cursos que han organitzat les entitats beneficiàries dels ajuts. Aquestes activitats formatives es realitzaran fins el 15 d'octubre d'aquest any.