|
La proposta del GT Nous reptes de les xarxes de telecentres es concreta de la següent manera:
"Aquest grup de treball constitueix un espai de diàleg, de treball col·laboratiu, centrat en l'anàlisi propositiva sobre els telecentres, les seves funcions i les seves utilitats avui en dia. Sembla evident que avui encara existeix la bretxa digital, però també que la configuració de la bretxa ha canviat, agreujant-se a determinats sectors i col·lectius de la població.
Els diferents governs han realitzat un gran esforç en desplegar una sèrie de centres especialitzats en l'acompanyament, en la formació i en la dinamització de les eines tecnològiques com a mesura de prevenció dels riscs de l'exclusió sociodigital. Hem d'analitzar, no ja si aquestes mesures són suficients, sinó si la funció que aquests centres desenvolupen és la idònia.
Les noves realitats (i-governance, i-participació, les competències digitals definides per l'UNESCO, noves formes de comunicació social, etc.) imposen una revisió dels primers models de telecentre, que han d'adequar el seu funcionament a les necessitats de la població i vetllen per la participació de la ciutadania en condicions d'igualtat."
El repte és donar resposta a diferents preguntes, que serviran com a base del diàleg:
- La bretxa digital, és la mateixa que existia en el moment de nàixer els telecentres, fa 10 o 15 anys?
- L'avenç de les noves eines web (2.0, 3.0) incrementa o redueix la bretxa? Podem dir que existeix una nova forma de ciutadania, la ciutadania digital?
- S'han convertit els telecentres en veritables referents territorials? Es relacionen amb altres dispositius a nivell local? Quina vinculació mantenen amb els centres formatius, amb els centres de promoció de l'ocupació?
- Està el personal dels telecentres prou preparat per acompanyar a la població en la nova societat digital? És aquesta la seva funció? Quin és el perfil professional que aquests centres necessiten?
- Quines son les estratègies més adequades?
Tothom està convidat a participar-hi; en aquesta edició s'accepten en diferents formats (text, àudio, vídeo o presentació de diapositives). Les comunicacions o "papers" són l'element de contingut central del Congrès.