La província de Tarragona compta amb un total de 10 comarques i 184 municipis, dels quals 142 tenen menys de 150 habitants per quilòmetre quadrat. Així, el 77% de les localitats són rurals i hi viu més del 20% de la població total. Durant les darreres dècades, les grans ciutats costaneres han anat creixent en nombre d’habitants, mentre que la majoria dels petits municipis de tradició rural (una gran majoria ubicats a l’interior) han viscut un envelliment de la població i una pèrdua de veïns i veïnes.
En aquest sentit, el repte 'Com la impressió 3D pot donar vida als municipis rurals de la demarcació de Tarragona' de la Diputació de Tarragona busca pal·liar la situació i apropar el món rural al conjunt de la societat per fomentar l’equilibri territorial.
"L’objectiu és aprofitar aquesta eina d’innovació oberta, digital, social i col·laborativa per a contribuir a la igualtat d’oportunitats de totes les persones", explica Jordi Nager Duch, tècnic dinamitzador de l'Àrea de Recursos Humans, Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona i promotor d'aquest repte. Es va desenvolupar durant el curs d'Innovació Social Digital promogut per la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, tot i que encara no s'ha dut a terme.
Una prova pilot en dos municipis rurals
La prova pilot començaria a petita escala, en dos municipis rurals que representin el conjunt de la demarcació, per anar testejant, aprenent, validant i millorant a mesura que s'avança amb el repte i, posteriorment, anar incorporant altres municipis interessats. Aquests ajudarien a dinamitzar la seva localitat i afavorir el contacte social entre els avis, pares, fills, nets, etc; tot realitzant objectes impresos en 3D de forma col·laborativa i conjunta.
El repte posa una especial atenció en les persones majors de 65 anys, que representen un elevat percentatge en els municipis rurals. L'objectiu és captar la seva atenció amb la infinitat d’exemples d’usos o utilitats de la impressió 3D, més enllà de la rellevància que han tingut durant la covid-19. "Per apropar aquesta novetat tecnològica als veïns i veïnes dels dos pobles de la prova pilot és clau que els resulti útil a escala personal", explica en Nager.
El Laboratori de Fabricació Digital del Centre d'Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona, que s'ha posat en marxa recentment, podria jugar un paper clau a l’hora d’abordar aquest repte, implicant-hi al nombre més gran d’agents de la quàdruple hèlix.