El Comissionat per a la Societat de la Informació de l'Ajuntament de Rubí neix l'any 2001 amb la ferma voluntat de dur a terme el procés democratitzador de les noves tecnologies a la ciutadania de Rubí. Al llarg d'aquests 10 anys s'ha anat consolidant entre la ciutadania la formació en noves tecnologies, bona prova són les més de 6.000 persones formades, els més de 500 cursos realitzats i els més de 700 tallers programats als diferents telecentres.
A banda de la formació, el Comissionat per a la Societat de la Informació també facilita a la ciutadania tot un seguit de serveis digitals com ara, correu electrònic, blocs, vídeo, 10 sms gratuïts al mes, informació municipal via mòbil, creació de pàgines web per a entitats, comerços i PIME i allotjament de webs, tots aquests serveis estan actius des de l'any 2002.
13 punts a diferents espais de la ciutat
Actualment, la Xarxa de Telecentres de Rubí consta de 13 punts. D'aquests, 10 s'han instal·lat als centres cívics i els altres 3 estan ubicats dins d'equipaments municipals i tenen la seva pròpia identitat (l'Espai jove, l'Ateneu Municipal i el Punt de Tractament d'Imatge Digital). El Comissionat també posa a disposició de la ciutadania 5 punts de connexió gratuïta a Internet, distribuïts en diferents edificis de la ciutat com, l'Ajuntament, el Mercat municipal i darrerament en el Cap St. Genís per citar uns exemples.
Pel que respecta a la dinamització pròpia dels telecentres recau vers l'empresa que va guanyar la licitació del concurs públic i és compartida amb l'AV que gestiona el telecentre atès que hi ha un conveni signat entre l'Ajuntament i l'Associació de Veïns.
Píndoles formatives contra l'escletxa digital
Però l'impuls més fort a la Xarxa de Telecentres s'ha realitzat al llarg d'aquesta campanya, en concret des del setembre del 2010 fins al juny del 2011. Al llarg d'aquesta campanya s'hauran programat més de 400 tallers amb una oferta de 14.800 places entre els diferents tallers i més de 800 hores en formació.
Des del Comissionat per a la Societat de la Informació s'ha posat especial èmfasi en aquest eix formatiu perquè és una manera d'anar reduint l'escletxa digital. A més, els tallers o les píndoles formatives que ofereix el Comissionat s'han concebut sobretot tant per les persones que volen donar els seus primers passos com a complement de la formació més reglada que oferim.
Per aquest darrer trimestre la programació és molt variada i extensa i han tingut cabuda nous tallers més participatius com Transformem el territori o un taller de Memòria històrica, sense deixar de banda tallers més bàsics com ara Alfabetització digital, Creació i ús del correu electrònic, L'ordinador a casa, El processador de text.
En definitiva, uns tallers que volen ajudar a la ciutadania perquè aquesta pugui ser més competent en l'ús dels programes informàtics i de les eines i aplicacions web que dia a dia es van consolidant en el nostre entorn i la nostra societat.
Més informació: Rubidigital.cat