El projecte, que volia que qualsevol nen o nena a tot el món pogués disposar d’un PC, ha passat per diverses alternatives i no ha acabat de funcionar del tot, especialment perquè el cost de 100 dòlars (uns 64 euros, segons els darrers canvis) per equip s’ha demostrat difícil d’aconseguir.
Però malgrat tot la idea de l’ordinador petit, lleuger, barat i ben connectat ha fet molt camí. Tant, que en aquest moments els més grans fabricants mundials estan desenvolupant el concepte i presentant novetats a cada fira, saló o exposició mundial d’informàtica. Força lluny dels 64 euros que plantejava el MIT però també ben lluny del cost habitual d’un ordinador portàtil de perfil convencional.
Fins ara, l’empresa que ha desenvolupat millor la idea de “low cost” en informàtica portàtil és Asus, amb el seu miniportàtil Eee PC que tot just fa dos mesos que va arribar al nostre mercat d’aparells informàtics. Qui en tingui un sabrà que no es tracta d’un aparell de grans prestacions –no era aquest l’objectiu- però sí que presta un gran servei. Pesa menys d’un quilo, té una pantalla de 7 polzades, webcam, Linux, 4 o 8 gigues de disc dur, altaveus estèreo i micròfon, així com connexions Wi-Fi, USB, etc. Habitualment es distribueix amb Open Office i el navegador Mozilla. L’Eee PC és un autèntic ordinador de baix cost. En trobareu informació detallada aquí. En les comparatives de preus sol oscil·lar entre 260 i 300 euros.
Com era d’esperar el mateix concepte d’ordinador de baix cost ha estat seguit pels principals fabricants d’informàtica portàtil i en podem trobar ja a Hewlett Packard, Fuji, Dell, Acer, Airis... I és que en èpoques de moviments constants i de dificultats econòmiques, la lleugeresa física i el “low cost” són realment arguments de pes.