La Xarxa d’Innovació Pública (XIP) ha presentat el llibre Programari lliure i de codi obert - Societat lliure i govern obert, que recull de 24 articles escrits per experts de diferents camps amb l'objectiu d'oferir una visió de 360 graus sobre què és en realitat el programari lliure i de codi obert (free and open source software - FOSS) i com avui en dia està transformant el nostre món i apoderant-nos com a individus, com a col·lectius i com a societat.
Tal i com comenten el seus promotors:
Avui en dia, grans repositoris en línia ens permeten accedir al codi obert, i ens conviden a reutilitzar, modificar, millorar, adaptar i instal·lar programes existents aportats per grans comunitats universals d’usuaris. Sorprenentment, bona part d’aquest codi és aportat per corporacions empresarials i governs d’arreu del món.
El llibre ens permet entendre les possibilitats i els beneficis de treballar amb programari lliure. Aquests beneficis repercuteixen a la societat i els promotors del llibre busquen que les administracions s'adonin de l'enorme potencial de treballar sobre aquesta base de llibertat, que ha de ser part essencial de l'ecosistema de govern obert que tots perseguim.
Els articles que conté el llibre donen llum sobre algunes idees falses o mites en relació a aquest tipus de programari. La publicació, en la qual han participat membres de la Xarxa Punt TIC (Francesc Rambla, Martina Mayrhofer o Núria Alonso) es pot consultar en aquest enllaç.