La regidora de l’Ajuntament de Tremp, Maria Pilar Cases, i la delegada territorial del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i l’Aran, Rosa Amorós, han donat la benvinguda als assistents a la trobada organitzada per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital. Representants d’entitats tan diverses com ara PireneLab, Pyrenees Research Lab i l’Institut de Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, entre d'altres, s’han sumat a la reunió a la que també han assistit representants de centres de Formació Professional, de la Diputació de Lleida, d’alguns ajuntaments i de diferents consells comarcals del Pirineu. Els Punt TIC Telecentre de Tremp, Telecentre del Pallars Sobirà i Telecentre Alta Ribargorça no han volgut faltar a una convocatòria que té com a focus principal la innovació social digital.
Implicar el teixit econòmic i social de tota Catalunya en els processos d’innovació és una de les fites més rellevants que aquest programa es planteja. L’aplicació del model de la quàdruple hèlix en aquest context implica el conjunt del teixit econòmic i social del país en els processos d’innovació.
La irrupció de les TIC i, en particular, d’Internet està generant una “democratització de la innovació” i condueix cap a una obertura dels seus cicles de treball (innovació oberta, open innovation). Els models lineals d’innovació s’estan veient superats per models sistèmics que permeten incorporar els usuaris des de l’inici del procés d’innovació, fent més eficaç l’impacte de la inversió en R+D+I.
D’acord amb CatLabs:
Estem en un moment en què es comença a parlar de sistemes d'innovació social digital i s'incorporen al sistema d'innovació tracional (d’universitats i empreses) determinats agents socials, com ara escoles, Punt TIC o àrees d'innovació o de promoció econòmica dels ajuntaments que abans no hi formàvem part. Es defineixen noves formes d'interacció entre els agents de la quàdruple hèlix: els governs, les empreses, l’acadèmia i la ciutadania. Tenir la mirada del Pirineu i l’Aran com a possible generador d'un ecosistema “lab” pot resultar més que interessant.
D’acord amb Ricard Faura, formulari. Cap del Servei d'Inclusió i Capacitació Digital de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, el programa preveu la generació de noves estructures socials que aprofitin bé les innovacions tecnològiques i que contribueixin a transformar les estructures tradicionals a nivell territorial. A través d’aquest sistema, la construcció de la xarxa CatLabs promourà la cerca de solucions innovadores a les problemàtiques de cada territori. Tots els agents que hi estiguin interessats tenen l’oportunitat de sol·licitar la seva inclusió a la xarxa a través d’un
CatLabs també preveu participar en projectes i xarxes internacionals. Més informació sobre el Programa en la web de la Generalitat de Catalunya o a la propera trobada que tindrà lloc a Girona, als Serveis Territorials de la Generalitat.