Al 2020, més de 150 persones van buscar respostes de manera col·lectiva i van definir un full de ruta en matèria d'innovació ciutadana. Com a resultat d'aquell treball, els dies 5 i 6 de maig es va presentar el Col·laboratori IC per aconseguir que la Innovació Ciutadana estigui present en la vida quotidiana i sigui tinguda en compte com a factor clau de transformació social per a generar un ecosistema sostenible, alinear esforços i compartir infraestructures, recursos i projectes.
El manifest per promoure la Innovació Ciutadana proposa una sèrie de mesures d'actuació prioritàries i fa una crida a la participació per a aconseguir-lo a través de signatures, per ajudar a moure'l i participar en diferents trobades i grups de treball.
Aquestes línies d'actuació són:
1. Contribuir a una major articulació i sosteniment de l'ecosistema d'Innovació Ciutadana. Promoure les relacions entre les diferents tipologies d'agents a diferents escales territorials i competencials. Establir una governança col·laborativa i distribuïda de l'ecosistema, que possibiliti diferents formes de participació i nivells d'implicació.
2. Visibilitzar, connectar i mobilitzar a la multiplicitat d'agents de l'ecosistema, atenent la diversitat i complementarietat d'àmbits d'actuació i perfils (ciutadania organitzada i no organitzada / administració pública / centres d'educació i recerca / empreses i professionals). Conrear diàlegs, relacions significatives, aliances transversals i processos de col·laboració, en claus de confiança, reconeixement i reciprocitat.
3. Acostar la Innovació Ciutadana a la societat en general, buscant grups d'interès i públics específics. Destacar la capacitat socialment transformadora i cohesionadora de la IC, implicant en la seva visibilització a mitjans de comunicació, institucions, agents socials, empreses, etc. Donar a conèixer exemples pràctics que resultin il·lustratius i motivadors i que ajudin a reconèixer-se dins d'aquest marc a agents que habitualment no s'identifiquen com a part d'aquest.
4. Incorporar la Innovació Ciutadana a les polítiques públiques de manera transversal, amb estratègies, plans i mesures concretes. Combinar-la amb altres formes d'innovació com la Social, l'Oberta, la Pública, la Cultural o la Digital. I aconseguir que es reconegui la seva especificitat dins dels Sistemes de Ciència, Tecnologia i Innovació com un concepte molt més ampli que la Ciència Ciutadana.
5. Potenciar la proliferació de laboratoris de tipologia diversa, com a infraestructures híbrides clau per al desenvolupament de la Innovació Ciutadana i l'articulació del seu ecosistema. Enfortir la seva funció com a espais clau per a la recerca i la innovació, per a aprendre a participar, a experimentar i a coproduir. Visibilitzar el seu valor com a llocs de referència, trobada i relació, com a catalitzadors de processos i mediacions, facilitadors de metodologies o amplificadors i diseminadores dels resultats.
6. Promoure una xarxa distribuïda i federada de laboratoris i altres agents intermedis, que serveixin com a nodes connectors de l'ecosistema, desenvolupin accions conjuntes i entreteixeixin relacions tant en el local (en barris, pobles i ciutats), com a nivell regional, estatal i internacional. Combinar laboratoris i agents més especialitzats i referencials, amb uns altres més de proximitat lligats a realitats, temàtiques i/o comunitats concretes en: biblioteques, centres culturals i comunitaris, escoles i universitats, ambulatoris, telecentres, oficines d'ocupació, poliesportius, etc.
7. Impulsar la coproducció i la utilització compartida d'infraestructures, eines, metodologies i recursos comuns, sobre la base de les lògiques del coneixement i les tecnologies lliures i obertes. Dur a terme programes de formació i acompanyament que afavoreixin el desenvolupament sobirà de les persones i les comunitats i facilitin la col·laboració en xarxa.
8. Donar suport al desenvolupament de projectes concrets de manera col·laborativa, coproduïts entre agents diversos i adaptats als diferents contextos. Treballar entorn de reptes comuns, responent a projectes vitals i necessitats específiques, connectant problemàtiques i/o agendes locals amb marcs institucionals macro, com pot ser l'Agenda 2030 i les seves ODS.
9. Introduir la Innovació Ciutadana en el sistema educatiu amb un itinerari evolutiu des de primària a la universitat i al llarg de la vida, per al desenvolupament de competències transversals i la formació d'agents de canvi. Desenvolupar programes i/o assignatures que combinin aprenentatge i pràctica, en les quals dur a terme recerques i projectes connectats amb reptes i comunitats concretes.
10. Desenvolupar un marc professional qualificat entorn de la Innovació Ciutadana, sobre la base d'un conjunt de competències facilitadores de relacions, processos i projectes. Identificar perfils professionals i desenvolupar programes i continguts formatius que permetin adquirir les habilitats tècniques, metodològiques i personals necessàries.
11. Comprometre's en la renovació, transformació i enfortiment del sistema públic. Avançar cap a institucions més obertes, empàtiques, facilitadores i en xarxa. Donar suport a l'experimentació de noves formes de governança, de participació i de col·laboració públic-social. I fer-ho incorporant al personal públic com a agents clau de l'ecosistema d'innovació.
12. Definir un sistema d'avaluació de referència des d'uns principis i indicadors concordes a la Innovació Ciutadana. Un sistema que permeti tant mesurar l'impacte i rendir comptes, com facilitar l'anàlisi comparativa, així com contribuir a la millora contínua del propi ecosistema, els seus agents i les innovacions proposades. I que aquest sistema metodològic pugui incorporar-se o complementi l'avaluació en altres àmbits.