El pròxim diumenge 23 d’abril, Catalunya s’engalanarà per a celebrar la Diada de Sant Jordi. Des de la Xarxa Punt TIC, no hem volgut deixar passar l’oportunitat de gaudir de la reeixida celebració popular catalana des de la perspectiva de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació.
Per aquest motiu, us recomanem un seguit de llibres sobre aquesta temàtica per a públics diversos:
1. ‘La Blanca i l’aventura digital dels nens protegits’. Conte infantil. En el marc del programa Internet Segura, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha publicat un nou relat per a parlar sobre la ciberseguretat i els riscos d’Internet amb els infants. La Blanca, la protagonista del conte, és una gran amant de les aventures interactives. Un dia, malauradament, forma equip en línia amb algú que es fa passar pel seu company d’aventures virtuals únicament per a aprofitar-se’n d’ella. Així doncs, el conte explica de manera entenedora i clara, tant als nens i a les nenes com a les seves famílies, qüestions bàsiques de seguretat en línia i de prevenció en el món digital. Les persones interessades poden descarregar-se el relat gratuïtament en aquest enllaç.
2. ‘Demà, i demà, i demà’ de Gabrielle Zevin. Novel·la. En Sam i la Sadie comparteixen l’afició pels videojocs. Allà, hi experimenten la llibertat i l’alegria que els manca al món real, on senten que no acaben d’encaixar. Quan es retroben anys més tard, decideixen apostar pels seus somnis i viure de la creació d’aquests universos fantàstics i imaginaris sense preveure, però, que s’enfrontaran a un èxit imprevist i imparable que posarà en dubte la naturalesa de la seva relació. La novel·la és la història dels mons que construeixen els dos amics, perfectes i irreals, un relat sobre la necessitat de connectar, d’estimar i de ser estimats, una obra commovedora sobre els límits de l’amistat i de l’amor i una oda al refugi i al caliu que ofereix la imaginació i la tecnologia.
3. ‘No-coses’ de Byung-Chul Han. Assaig. Ja no habitem la terra i el cel, sinó Google Earth i el núvol. La informació domina el nostre entorn de vida i les coses palpables passen a un segon pla. El món com a esfera d’informació se superposa al món com a constel·lació de coses i aquesta transició modifica les percepcions. L’assaig gira al voltant de les coses i de les no-coses i transita des d’una filosofia del telèfon intel·ligent fins a una crítica a la intel·ligència artificial, així com reflexiona sobre el silenci que es perd entre el soroll de la informació.
4. ‘Inventores i els seus invents’ d’Aitziber Lopez i Luciano Lozano. Llibre il·lustrat. T’has fixat en els objectes, les màquines i els mobles que tens al teu voltant? Tots han estat inventats per alguna persona i n’hi ha molts que han estat ideats per dones. És impossible parlar de tots els invents i de totes les dones inventores, però aquest llibre il·lustrat convida a descobrir una petita selecció bonica i divertida. Vols endinsar-te? Durant segles i segles, hem sabut molt de tot allò que han inventat ells. Ara, ens toca parlar de tot allò que han ideat elles.
5. 'Científiques: astrònomes, biòlogues, enginyeres i moltes més' de Cristina Serret. Llibre juvenil. En aquest llibre, descobriràs la vida de les dones més enginyoses de la història: arqueòlogues, físiques, astrònomes, informàtiques i moltes més. Per exemple, coneixeràs la valenta cosmonauta que es va convertir en la primera dona a viatjar a l'espai, la brillant matemàtica que va inventar el llenguatge dels ordinadors i l'antropòloga que va dedicar la seva vida a estudiar i a protegir els goril·les als espais naturals. Les dones també fan història.
6. 'Estimades màquines' de Carme Torras. Relats. Sovint no som prou conscients de la importància que atorguem als artefactes tecnològics en el nostre dia a dia. Hi interactuem de manera natural, gairebé inconscient, sense adonar-nos de fins a quin punt en depenem, i de com ens estan canviant la manera de pensar, de sentir i de relacionar-nos. El llibre recull deu relats que giren al voltant de la qüestió. Són històries quotidianes o misterioses, íntimes o divertides, que l’autora ha dividit en tres períodes: passat, present i futur.
7. 'De 0 a 3, res de pantalles?' d'Anna Ramis. Llibre pràctic. Hi ha nens i nenes entre 0 i 3 anys que passen de mitjana 2 hores i 30 minuts diàriament davant de pantalles. Hi ha moltes evidències científiques que demostren que això perjudica la seva salut física, mental i relacional. En aquest llibre, l'autora parla de la necessitat d'aprendre bons hàbits i dona pautes per a educar prioritzant les necessitats i respectant els drets dels infants.
Des de la Xarxa Punt TIC, recuperem el repositori de Dones i TIC, on hi ha nombrosos llibres sobre la temàtica.