Les videotrucades són una eina bàsica per al treball en xarxa. Permeten que persones implicades en un mateix projecte puguin reunir-se sense necessitat de desplaçaments. Cadascuna es connecta des d'allà on sigui, només els cal un dispositiu com pot ser un ordinador, una tablet o un telèfon mòbil, connexió a Internet i una càmera web.
Si voleu anar més enllà i muntar una conferència a través d'Internet, existeixen els webinars. El concepte webinar aplega les paraules web i seminari. És, doncs, un seminari o una conferència en línia, que es caracteritza per la interactivitat entre el/la ponent i les persones que segueixen la conferència en directe. Es diferencia de les videotrucades pel nombre de gent i perquè no és una reunió entre les persones que hi participen, sinó que és una conferència que es transmet mitjançant Internet. Pot haver-hi un/a ponent o diversos i 200 persones que els escolten. Evidentment, aquests assistents poden adreçar preguntes i comentaris als ponents, però no és una conversa entre tots i totes. Això seria molt difícil de gestionar.
Si volguéssiu muntar un webinar, hauríeu de posar data i hora amb temps i fer-ne molta difusió per tal que sigui tot un èxit. Caldria avisar amb temps al public que podria estar-hi interessat de quan es farà i com s'hi podran connectar.
Existeixen diferents plataformes on-line amb les quals podem organitzar videoconferències o webinars. Us en proposem cinc:
Skype: Ha esdevingut un clàssic de la comunicació per Internet. La seva versió gratuïta ara ja permet fer videotrucades grupals de fins a 10 persones amb les plataformes d'escriptori de Windows, Mac y Xbox One. La companyia ha anunciat que properament estarà també disponible en altres plataformes.
Hangouts: Aquesta plataforma de Google ofereix la possibilitat de fer videotrucades grupals de fins a 10 persones. A més, permet treballar amb Google Docs, veure la pantalla d'un altre participant, compartir arxius i notes, xatejar, etc. Hangouts funciona tant en ordinadors com en dispositius Apple i Android.
WizIQ: Està pensat per poder donar classes en línia a cursos virtuals. Ofereix un aula virtual amb participants il·limitats i la possibilitat de compartir escriptori, arxius i gravar la sessió. Té un plugin per a la plataforma d'aprenentatge Moodle.
Anymeeting: La versió gratuïta permet muntar webinars de fins a 200 assistents. Permet compartir pantalla i l'ús compartit d'aplicacions. Es pot enregistrar la reunió, tant àudio com vídeo. L'enregistrament queda emmagatzemat en els servidors de Anymeeting i es pot compartir donant a conèixer l'enllaç. Facilita la interacció amb els assistents amb enquestes i xats en línia.