El gerent de l’Institut Municipal d’Informàtica (ACCÉS), Antoni Saldaña, i el director de l’Agència de l’ONCE a Lleida, Domingo García, han assistit aquest matí a l’inici d’un curs d’introducció a la informàtica i a la navegació per Internet que té per objectiu integrar a persones amb deficiències visuals, coincidint amb el Dia Mundial d’Internet. Es tracta d’un dels cursos d’introducció a la informàtica i a la navegació per Internet que es realitzen regularment als Punt TIC de la ciutat de Lleida però que, a partir d’ara, també preveu que persones amb deficiències visuals hi puguin participar. En aquests cursos, els participants aprenen els fonaments de l’ús de la informàtica i a utilitzar Internet per navegar, cercar informació, realitzar comandes, etcètera.
Per poder portar a terme aquesta activitat, l’Ajuntament de Lleida incorporarà, en col·laboració amb l’ONCE, els programaris i maquinaris adients. A més a més, els monitors/ores i dinamitzadors/ores tecnològics dels Punt TIC rebran, per part de l’ONCE, la formació específica per a poder-los utilitzar i conèixer les necessitats i característiques específiques d’aquest col·lectiu.
Antoni Saldaña ha posat de manifest que amb aquesta activitat l’Ajuntament pretén, una vegada més, promocionar l’ús de les noves tecnologies i Internet entre la ciutadania, intentant disminuir les fractures digitals.
Aquesta activitat posa de manifest la col·laboració entre l’ONCE i l’Institut Municipal d’Informàtica per facilitar a les persones amb deficiència visual l’accés a les noves tecnologies i a Internet. D’aquesta forma, es facilita la integració d’aquest col·lectiu en el nou món 2.0 que signifiquen aquestes tecnologies, es combat el risc de “fractura digital” que pateix aquest col·lectiu i, també, pot ajudar a la seva integració laboral.
Els objectius i tasques que preveu la col·laboració entre l’ONCE i l’Institut Municipal d’Informàtica són, bàsicament:
- Cercar la integració de persones amb deficiències visuals en el món de les noves tecnologies i Internet.
- Incorporar el maquinari i programari necessari en els Telecentres perquè els puguin utilitzar persones amb deficiències visuals.
- Formar els monitors/ores i dinamitzadors/ores tecnològics dels punts per poder atendre a aquestes persones segons les seves necessitats específiques.
- Tenir cura que tots els serveis web de Paeria els puguin utilitzar persones amb deficiència visual, introduint proves de validació d’accessibilitat específiques.
- Donar assessorament tecnològic a altres entitats i empreses perquè adaptin els seus serveis a través del web per facilitar-ne l’accés a aquest col·lectiu.
En aquest projecte de col·laboració també participarà el Grup de Recerca GRIHO de l’Escola Politècnica de la Universitat de Lleida, especialitzat en temes d’usabilitat i accessibilitat i que ja col·labora, des de fa anys, amb l’Ajuntament de Lleida.