Primera trobada de l'equip de "The WELCOME Program" a Bèlgica
Primera trobada de l'equip de "The WELCOME Program" a Bèlgica. Author: ALL DIGITAL. 2017.

Les organitzacions sòcies del projecte són cinc membres de la xarxa ALL DIGITAL de Bèlgica, Alemanya, Grècia i Catalunya, a més de l'organització grega IASIS, que compta amb diversos centres de suport psicològic i educació per a sol·licitants d'asil i refugiats a Atenes (en grec IASIS significa "recuperació, rehabilitació"). Des de Catalunya hi participa Colectic, que compta amb un Punt Òmnia al barri del Raval de Barcelona.

La idea inicial de desenvolupar un programa de formació digital per a persones migrades i refugiades va néixer a la xarxa ALL DIGITAL (llavors Telecentre Europe) durant l'Assemblea General de Telecentre Europe a Àmsterdam, la primavera de 2016. Va ser molt ben acollida per molts membres, fent palès que un programa per donar suport a aquest grup objectiu era necessari.

Des de llavors, i partint d'aquesta idea inicial, s'han explorat diverses oportunitats i aquests esforços s'han materialitzat en el projecte actual. Les entitats que hi participen esperen que aquest sigui el primer pas cap a la construcció de la seva experiència en xarxa per garantir el desenvolupament social i laboral digne de les persones nouvingudes, a través de tecnologies i habilitats digitals.

Es formaran joves que esdevindran mentors/ores TIC

A "The WELCOME Program" desenvoluparan i pilotaran una metodologia innovadora per a un curs digital creatiu. Amb el curs, formaran joves nouvinguts/des com a mentors/ores TIC. Treballaran com a voluntaris/àries i organitzaran tallers informàtics per als seus companys/es i per a la població local. D'aquesta manera, compartiran les seves habilitats i mostraran el seu potencial per servir a la comunitat. Com a part del programa, els i les mentores joves produiran històries digitals (digital storytelling) per reflexionar sobre l'experiència del programa.

Com a part del programa, els mentors i mentores joves produiran històries digitals (digital storytelling) per reflexionar sobre l'experiència del programa. Compartiran el seu temps i esforç amb els companys i companyes, per motivar-los a oferir-se com a voluntaris/àries o participar en activitats educatives, socials i culturals, així com a conscienciar sobre la necessitat de fer activitats inclusives.

Volen crear una metodologia que després altres puguin replicar

Es testejarà el programa dues vegades, de manera que es podrà actualitzar i posar a punt després de cada ronda. El programa final tindrà en compte les lliçons apreses i s'espera que moltes organitzacions que vulguin treballar amb refugiats i sol·licitants d'asil ho facin servir en el futur.

Durant la primera reunió intensiva del 10 a l'11 d'octubre a Brussel·les, els set socis van discutir sobre com organitzar-se millor per desenvolupar el programa i formar als formadors/ores, així com sobre com arribar i formar als i a les joves nouvinguts/des. Han de tenir en compte molts reptes, incloent els diferents requisits i situacions legals.

Seguiu les novetats sobre #digitalwelcome a les xarxes socials i al lloc web del projecte digitalwelcome.eu (aviat). Per què "digital welcome"? El component digital és el valor afegit del projecte, la seva contribució al paisatge de la integració i el que distingeix el seu enfocament d'altres iniciatives per donar la benvinguda als nouvinguts i nouvingudes.