A través d'enquestes prèvies, l'informe recull tres temàtiques destacades d'aquesta onzena edició que tenen relació amb els reptes que està experimentant el sector: l'escassedat del talent digital, en relació a la manca de referents i presència de dones a les TIC, la necessitat de tractar les noves tecnologies com a generadores de valor i per últim, l’impacte de les polítiques públiques dins el sector.
Respecte a la dificultat de trobar talent digital, aquesta ha passat a ocupar la primera posició com a principal obstacle a l'evolució i creixement del sector tecnològic català. Les empreses demanen més d'un 40% de professionals TIC mentre que l'oferta de talent és d'un 7,6%. A més, a més, posa en focus en la necessitat urgent d'incorporar referents femenins dins el sector que representen un 8% de les posicions tècniques. Només un 10,8% de les empreses enquestades fomenten algun tipus de programa per contractar dones.
En relació a la necessitat de tractar les noves tecnologies com a generadores de valor, l’estudi recomana posar el focus en el talent i enfocar la mirada cap a una realitat territorial diversa per atraure tot el potencial i vertebrar un ecosistema potent i eficient d'oferta i demanda TIC. Aquesta necessitat d’atraure el talent digital també serà clau per a la millora de la digitalització de les empreses dels sectors de demanda. Els resultats reflecteixen que el 40’3% de les empreses ja tenen professionals TIC interns o els estan buscant i un 34’9% d’aquestes empreses es troben amb dificultats a l’hora de trobar el perfil TIC desitjat. A més, la necessitat de incorpor el talent de les dones i incentivar que les més joves s’interessin per les carreres STEAM, és una mesura concreta que reflecteix l'informe per a facilitar el seu accés a posicions tècniques i alts càrrecs dins les empreses.
Una de les altres temàtiques que plantea es relaciona amb la necessitat d'enfortir el diàleg entre les administracions i el teixit industrial del territori per tal d’impulsar i accelerar l’estratègia de digitalització de l’economia de Catalunya.
L'acte de presentació, va comptar amb l’Honorable Conseller de Polítiques Digitals i de l’Administració Pública, Sr. Jordi Puigneró, i amb la Il·lustríssima Sra. Laia Bonet Rull, tercera tinenta d’alcaldia de d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona.
A continuacó, es va realitzar una taula rodona sobre innovació, canvi cultural, talent i tecnologia moderada pel periodista Pere Mas, que va comptar amb les intervencions de Ester Manzano, directora general d’Administració Digital de la Generalitat de Catalunya, M. Carmen Fernández, Innovation Manager de MEDIAPRO, Maria Monzó, directora d’innovació i coneixement d’Aigües de Barcelona.
Els resultats de l'estudi, es poden demanar via formulari a la pàgina web de CTecno.