La tecnologia compleix un paper indiscutible en les nostres vides, però fins fa poc treballar en una empresa tecnològica era una cosa tradicionalment reservada als homes. Et presentem a dones importants a la tecnologia.

Dones TIC
Dones TIC. Font: Pexels. License: BY-SA.

Ada Lovelace



És la mare de la programació atès que va escriure el primer algorisme de la Història. Va desenvolupar la seva activitat durant l'època victoriana, mostrant la possibilitat d'exercir com a professional al mateix temps que ser mare. Durant els seus estudis va ser becària de Charles Babbage, creador de la computadora digital. Però va abandonar els seus estudis en casar-se i tenir fills, tornant posteriorment per a prosseguir el seu camí de recerca. Així, en 1845 va inventar el llenguatge per a descriure algorismes en la màquina que havia desenvolupat Babbage, creant d'aquesta manera el primer llenguatge de programació. Cal destacar que els seus treballs els va haver de signar amb les inicials A.A.L. per por de ser censurats per tractar-se d'una dona.



Ángela Ruiz Robles



Mestra que en 1949 va crear un procediment mecànic, elèctric i a pressió de l'aire per a la lectura de llibres que consistia en unes làmines amb dibuixos que s'il·luminava en posar el dit sobre elles, apareixent un text educatiu. Per a aconseguir-ho, portava un circuit elèctric que Ruiz va dissenyar. En 1962 va patentar la seva Enciclopèdia Mecànica, considerada d'alguna manera un precedent del primer llibre electrònic.



Hedy Lamar



Va ser la primera actriu a aparèixer nua en una pel·lícula de Hollywood. Per aquest fet sempre s'ha conegut a Hedy Lamar. Però fins a molt poc no s'ha assenyalat que ella també va ser la inventora de la primera versió de l'espectre eixamplat. Aquest invent permetia les comunicacions sense fils de llarga distància que avui s'utilitza per al Bluetooth, el GPS i la Wi-Fi. En 1942, aquesta important dona va registrar la patent d'un sistema que evitava el rastreig de torpedes enviats contra l'armada de l'Alemanya Nazi durant la guerra.



Evelyn Berezin



Recordada com “la mare dels processadors de text”, atès que en 1968 va desenvolupar un processador de text que simplificava el treball d'oficina. A l'any següent va fundar ‘Redactron Corporation’, la primera empresa que en desarollar processadors de textos. Aquest producte es va anar perfeccionant durant anys, la qual cosa va permetre que la seva empresa creixés de nou empleats a gairebé cinc-cents.



Frances Elizabeth Allen



Frances Elisabeth Allen va començar a treballar en 1957 per a IBM. Va ser pionera en el camp d'automatització de tasques paral·leles i optimització de compiladors dins de la secció de recerca de l'empresa. En 1989, va ser nomenada IBM Fellow. El fet de convertir-se en la primera dona a aconseguir aquest important reconeixement dins d'una de les majors companyies tecnològiques del món és en si mateix una fita en la història de la tecnologia. En 2006, va aconseguir el Premi Turing de la Association for Computing Machinery. Una vegada més, va ser la primera dona a rebre el guardó.



Top secret Rosies



Club o grup format per:

  • La periodista Betty Snyder Holberton (1917-2001), especialista en matemàtiques i física.
  • Jean Jennings Bartik (1924-2011), titulada en matemàtiques per la Universitat de Filadèlfia.
  • La irlandesa Kathleen McNulty Mauchly (1921-2006), dedicada als negocis i experta en números.
  • Marlyn Wescoff Meltzer (1922-2008), becària en càlculs meteorològic.
  • Ruth Lichterman Teitelbaum (1924-1986), experta en càlculs de trajectòries balístiques.
  • La matemàtica Frances Bilas Spence (1922-2012).



Van ser sis dones importants que van aconseguir programar la segona computadora digital del món: el ENIAC. Però era l'any 1943, i van ser totalment menystingudes i tot el mèrit se'l van emportar dos enginyers: John William Mauchly i John Presper Eckert. No obstant això, el pas del temps ha reivindicat a aquest brillant sextet de dones.



Mary Lee Woods



Mary Lee Woods és una de les dones importants que van deixar empremta en la història de la tecnologia. Considerada com la successora de Lovelace, es va formar com a científica informàtica com a part de l'equip de programació de la computadora Ferranti Mark I, la primera comercialitzada. A més, va ser la mare de Tim Berners-Lee, el creador d'Internet. En la dècada dels anys cinquanta es va independitzar com a consultora de programari per a la llar, una de les primeres programadores independents del món.



Lore Harp i Carole Ely



L'any 1977, dues mestresses de casa graduades de la Universitat de San Francisco, exhibien el seu model de computadora personal –la Vector 1–, en el mateix moment que Jobs i Wozniak presentaven l'Apple II. En el seu moment a penes van tenir repercussió. No obstant això, la creació d'aquestes dones importants va acabar convertint-se en el precursor del que avui es coneix com a Vector Graphics.



Radia Joy Perlman



No podíem fer un repàs per les dones més importants de la història de la tecnologia sense parlar d'ella. Radia Joy Perlman va desenvolupar el Spanning Tree Protocol (STP). Es tracta d'un llenguatge que s'utilitza en Internet per a permetre la comunicació entre dues computadores que s'usa en els ethernet o en les xarxes LAN. Un sistema precursor de la tecnologia Cloud, ja que permet emmagatzemar grans quantitats d'informació en una xarxa.



Andrea Cruz Hernández



Fins a l'any 2007, les dones mexicanes només podien accedir a l'exèrcit com a infermeres. Però aquest any, Andrea Cruz Hernández va canviar aquesta situació en convertir-se en la primera dona mexicana pilot de la Força Aèria Mexicana. Dos anys després, se li va permetre volar durant mitja hora.