En el marc del Dia d’Ada Lovelace, dotze dones tecnòlogues i dues iniciatives referents van ser premiades en l’acte de lliurament dels guardons de la desena edició dels Premis DonaTIC.

Imatge dels Premis DonaTIC
Imatge dels Premis DonaTIC. 2024. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dijous 10 d’octubre, la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya va organitzar l’acte de lliurament dels guardons de la desena edició dels Premis DonaTIC a La Paloma, que es troba al carrer del Tigre, número 27, de la ciutat de Barcelona. L’esdeveniment es va celebrar en el marc del Dia d’Ada Lovelace, que es va commemorar el passat dimarts 8 d’octubre i que va buscar reconèixer la rellevància de la primera dona programadora de la història. L’acte va començar amb la benvinguda de Maria Galindo, secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, qui va enumerar que la desena edició dels Premis DonaTIC havia rebut setanta candidatures i que després de deu edicions, aquestes ascendien a 777, consolidant els guardons com a referents en el reconeixement de la trajectòria professional i del talent de les dones. «Hem aconseguit que els Premis DonaTIC siguin un distintiu que reconeix talent, que premia esforç i que emana sororitat», afirma Galindo. «Fa deu anys, les dones érem una de cada cinc treballadores del sector tecnològic. Avui, som una de cada tres. Anem pel bon camí, però ens queda per recórrer», afegeix Galindo.

De la mateixa manera, el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, va tancar l’acte de lliurament dels guardons de la desena edició dels Premis DonaTIC felicitant les dones premiades i recordant la importància dels Premis DonaTIC i del Pla DonaTIC. «Sou exemples inspiradors que demostren com la vostra perspectiva, el vostre compromís i la vostra experiència contribueixen a transformar i a enriquir el sector tecnològic», afirma Sàmper. «Els Premis DonaTIC formen part del Pla DonaTIC que el Departament d’Empresa i Treball desplega a través de la Secretaria de Polítiques Digitals com una peça fonamental per avançar cap a una societat més justa, més inclusiva i més igualitària», afegeix Sàmper.

Així doncs, aquestes van ser les dotze dones i les dues iniciatives guardonades:

- Categoria Emprenedora: María José Martí Gil

- Categoria Empresària: Eva García Ramos

- Categoria Professional: Roser Roca Tohà

- Categoria Acadèmica/Investigadora: Petia Radeva

- Categoria Divulgadora: Elisabet Tremps Tor

- Categoria DonaTIC Revelació: Irene Unceta

- Categoria Estudiant TIC Universitària: Martina Massana Massip

- Categoria Estudiant TIC Formació Professional: Alma Azul Colina i Amani Fadli Dokkali

- Categoria Estudiant TIC de requalificació o millora de les habilitats: Ana Lucía Silva Córdoba

- Categoria Estudiant TIC de doctorat: Aurora Tomás Berjaga

- Categoria Iniciativa Referent Empresarial: STEM for Girls/HP Printing and Computing Solutions

- Categoria Iniciativa Referent Entitat/Institució: FemCoders /Associació Factoria F5

- Categoria Premi Especial DonaTIC: Txell Granger

- Categoria Premi Honorífic DonaTIC: Anna Mercader

Així mateix, amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Estratègia NewSpace de Catalunya i la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital, es van atorgar tres mencions especials:

- Menció Especial Ciberseguretat: Lidia Panosa Gutiérrez

- Menció Especial Aeroespacial: Clàudia Soriano Guerrero

- Menció Especial Cultura Digital: Susana Pérez Alonso