Una vintena de persones membres de la comunitat de la Xarxa Punt TIC han participat en la sisena trobada virtual que ha posat el focus en el funcionament de ‘Més Digitals’.

Imatge de trobada virtual
Imatge de trobada virtual. 2024. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dijous 26 de setembre, la Xarxa Punt TIC va viure una nova trobada virtual. Aquest cop, la temàtica va ser el programa ‘Més Digitals’, que promourà l’apoderament digital de més de 90.000 persones mitjançant més de 9.000 cursos que s’impartiran arreu del territori de Catalunya. En concret, la sisena trobada virtual de l’any 2024 va comptar amb una vintena de persones participants, entre elles, l’Esther Subias de l’equip del Pla de Xoc contra la Bretxa Digital de la Generalitat de Catalunya. En primer lloc, Subias va introduir el programa ‘Més Digitals’, finançat per la Generalitat de Catalunya i pels fons europeus NextGeneration i que té com a objectiu central acompanyar a persones amb pocs coneixements digitals per tal d’incrementar els seus drets digitals.

Tot seguit, Subias va detallar que el repte era capacitar 90.295 persones en risc d’exclusió digital abans del mes de juny de l’any 2026. Subias va especificar que una persona en risc d’exclusió digital era aquella que no havia assolit les competències mínimes per a desenvolupar-se a la societat. Subias va comentar que malauradament els recursos econòmics eren limitats i que s’havia hagut de centrar el programa ‘Més Digitals’ en una part de la població. En aquest sentit, Subias va concretar que es posaria el focus en persones majors de 60 anys, amb la voluntat d’impactar en el 5% d’aquesta franja de la població de Catalunya. Subias va anunciar que, tot i això, es reservaria un tant per cent per a altres col·lectius i va comentar que s’estava treballant amb el Departament de Justícia i el Departament de Drets Socials possibles acords i col·laboracions per a arribar a altres col·lectius que sovint no gaudien d’opcions formatives com, per exemple, persones internes a centres penitenciaris, persones nouvingudes o persones amb una situació de dependència. Subias va manifestar que la voluntat de la iniciativa era obrir la porta a la curiositat i despertar l’interès de les persones participants.

A continuació, Subias va explicar que s’impulsarien 9.031 propostes formatives de quinze hores de durada, presencials, gratuïtes i de tres nivells diferents: ‘Descobrim el món digital (nivell A)’, ‘Ens movem pel món digital (nivell B)’ i ‘Ens endinsem en el món digital (nivell C)’. Subias va especificar que les persones formadores anirien al territori i dinamitzarien les formacions al llarg de quatre a deu setmanes amb una o dues sessions setmanals de dues hores de durada amb grups reduïts de cinc a quinze persones. Subias va apuntar que un cop finalitzades les formacions s’atorgaria un certificat acreditatiu a les persones participants.

Seguidament, Subias va anunciar algunes possibilitats de col·laboració des de la Xarxa Punt TIC: difusió i informació a la ciutadania, cessió d’un espai per a la formació amb les següents característiques: sala equipada amb taules i cadires per a quinze persones participants i un formador, connectivitat wifi, espai per a projectar una presentació i projector i pantalla, i captació i selecció de grups específics. Subias va afegir que es preveia començar les formacions a alguns territoris durant el mes de novembre, però que la majoria s’iniciarien a partir del mes de gener. Finalment, Subias va enumerar alguns beneficis per a la Xarxa Punt TIC: consolidar els Punt TIC com a referents en capacitació digital al territori, atreure públics nous als Punt TIC, i complementar o incrementar l’oferta formativa del Punt TIC. En darrer lloc, es va obrir un torn de dubtes, on es va preguntar per la cessió dels espais, la importància d’aquestes iniciatives o la captació de les persones participants.

Les persones interessades poden apuntar-se a través d’un formulari de registre d’interès.