El passat dijous 26 de setembre, la Xarxa Punt TIC va viure una nova trobada virtual. Aquest cop, la temàtica va ser el programa ‘Més Digitals’, que promourà l’apoderament digital de més de 90.000 persones mitjançant més de 9.000 cursos que s’impartiran arreu del territori de Catalunya. La sisena trobada virtual de l’any 2024 va comptar amb una vintena de persones participants, entre elles, l’Esther Subias de l’equip del Pla de Xoc contra la Bretxa Digital de la Generalitat de Catalunya, qui va introduir el programa ‘Més Digitals’, finançat per la Generalitat de Catalunya i pels fons europeus NextGeneration i que té com a objectiu central acompanyar a persones amb pocs coneixements digitals per tal d’incrementar els seus drets digitals.
El repte del programa 'Més Digitals' és capacitar 90.295 persones en risc d’exclusió digital abans del mes de juny de l’any 2026 tot tenint en compte que una persona en risc d’exclusió digital és aquella que no ha assolit les competències mínimes per a desenvolupar-se a la societat. Malauradament, els recursos econòmics són limitats i el programa ‘Més Digitals’ se centrarà en una part de la població. En aquest sentit, el focus seran les persones majors de 60 anys, amb la voluntat d’impactar en el 5% d’aquesta franja de la població de Catalunya. Tot i això, es reservarà un tant per cent per a altres col·lectius i, en aquesta línia, s’està treballant amb el Departament de Justícia i el Departament de Drets Socials possibles acords i col·laboracions per a arribar a altres col·lectius que sovint no gaudeixen d’opcions formatives com, per exemple, persones internes a centres penitenciaris, persones nouvingudes o persones amb una situació de dependència. La voluntat del programa 'Més Digitals' és obrir la porta a la curiositat i despertar l’interès de les persones participants.
A continuació, Subias va explicar que s’impulsarien 9.031 propostes formatives de quinze hores de durada, presencials, gratuïtes i de tres opcions diferents: ‘Descobrim el món digital (nivell A)’, ‘Ens movem pel món digital (nivell B)’ i ‘Ens endinsem en el món digital (nivell C)’. Les persones formadores aniran al territori i dinamitzaran les formacions al llarg de quatre a deu setmanes, amb una o dues sessions setmanals de dues hores de durada i grups reduïts de cinc a quinze persones. Un cop finalitzades, s’atorgarà un certificat.
Seguidament, es van anunciar les possibilitats de col·laboració des de la Xarxa Punt TIC: difusió i informació a la ciutadania, cessió d’un espai per a la formació amb les següents característiques: sala equipada amb taules i cadires per a quinze persones participants i un formador, connectivitat wifi, espai per a projectar una presentació i projector i pantalla, i captació i selecció de grups específics. Tot i que es preveu començar les formacions a alguns territoris durant el mes de novembre, la majoria s’iniciaran a partir del mes de gener i de manera esglaonada. Finalment, es van enumerar els beneficis per a la comunitat de la Xarxa Punt TIC: consolidar els Punt TIC com a referents en capacitació digital al territori, atreure públics nous als Punt TIC, i complementar o incrementar l’oferta formativa del Punt TIC. En darrer lloc, es va obrir un torn de dubtes, on les persones participants van formular preguntes i comentaris en relació amb la cessió dels espais, la importància d’aquestes iniciatives a les poblacions de l'entorn rural o la captació de les persones participants, entre altres.
Les persones interessades poden apuntar-se a través d’un formulari de registre d’interès.