L’entitat gironina ofereix una gran diversitat de propostes al voltant de les disciplines STEAM amb la voluntat de promoure i impulsar les vocacions tecnològiques entre nenes i noies.

«La nostra voluntat és posar un granet de sorra més per trencar barreres, per acabar amb els estereotips de gènere i altres discriminacions a les disciplines STEAM, Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arquitectura/Art i Matemàtiques. L’associació ‘ENGINY-era’ va néixer arran de les dificultats que vaig tenir durant la meva època universitària i que em van acompanyar al llarg de la meva trajectòria professional pel fet d’estar en un lloc considerat d’homes i ser una dona. Uns anys després, vaig tenir dos nens i una nena i em vaig plantejar si podia fer alguna cosa perquè ells i ella ho tinguessin més fàcil, triessin allò que volguessin triar», afirma Sílvia Planella, fundadora i directora de l’associació ‘ENGINY-era’. De la mà de l’equip educatiu de l’Institut Tordària, a la localitat de Tordera, l’entitat gironina ha dinamitzat recentment una gimcana matemàtica. La proposta va comptar amb la participació de l’alumnat de primer, de segon i de quart d’ESO del centre educatiu. «Fa anys que amb motiu del Dia de les Matemàtiques ens agrada organitzar alguna activitat especial. Aquest any, vam buscar opcions a Internet i vam trobar l’associació ‘ENGINY-era’, i, de seguida, ens va encantar. L’objectiu era que l’alumnat pogués veure les matemàtiques des d’una mirada més atractiva, més entretinguda», comenta Marta Gascons, cap d’estudis i professora de matemàtiques de l’Institut Tordària.

L’associació ‘ENGINY-era’ organitza activitats gamificades al llarg de tota l’etapa educativa: tallers, fires, espectacles, gimcanes, programes, contacontes i un llarg etcètera. «Ens anem reinventant per fer tota mena d’activitats al voltant de l’aprenentatge de les disciplines STEAM d’una manera divertida, aplicada i interdisciplinària», explica Planella. «Les dones referents són essencials. Si les nenes i les noies no coneixen una dona enginyera, una dona biòloga, difícilment es plantejaran ser-ho. Cal que vegin que nosaltres som felices fent la nostra feina. No hem d’anar a buscar la Marie Curie, les grans estrelles de la tecnologia. Simplement, hem d’animar-les que estudiïn allò que vulguin, que no es posin límits», clou Planella.