La transformació digital està al centre de l’agenda política actual, però la digitalització de les societats fa mig segle que és activa. Així doncs, la qüestió no és si la digitalització tindrà lloc, sinó si està sent democràtica i, per tant, beneficiosa per a la majoria, o no. Aquest és el tret de sortida del llibre ‘Digitalització democràtica. Sobirania digital per a les persones’ de la Simona Levi, directora d’Xnet, l’Institut per la Digitalització Democràtica. El passat dilluns 16 de setembre, a l'espai cultural cooperatiu La Comunal, que es troba a la Riera d'Escuder, número 38, de Barcelona, Levi va presentar el llibre acompanyada del periodista Jesús Rodríguez.
«La digitalització que coneixem en aquests moments i que fan les ‘big tech’, empreses que tot ho digitalitzen amb un programari tancat, del qual només elles coneixen el codi, no es pot considerar democràtica, perquè no podem verificar de cap manera els procediments», diu Levi. «L’únic programari que és verificable és el programari lliure. Lliure vol dir que es publica el codi i que, per tant, tothom el pot utilitzar i el pot fer servir. El fet que sigui lliure no vol dir que no hi hagi una possibilitat d’emprendre. El negoci no ha d’estar a la privatització d’aquests recursos, sinó en oferir serveis i assessoraments. Sovint, demanem a la ciutadania que utilitzi el programari lliure, però des de les institucions no s’està fet, no s’està donant exemple», afegeix Levi. El llibre ‘Digitalització democràtica. Sobirania digital per a les persones’ vol donar eines per a exigir a les institucions unes tecnologies que siguin obertes, perquè puguin ser verificades i respectin els drets.
En aquest marc, cal destacar que el pròxim dissabte 21 de setembre se celebra el Dia Mundial del Programari Lliure, una iniciativa internacional de caràcter anual per a difondre els avantatges d’utilitzar el programari lliure, així com per a promocionar el seu ús. Des de l'any 2006, es commemora el tercer dissabte del mes de setembre.