Primera sessió de participació ciutadana a la JdIS 2019
Primera sessió de participació ciutadana a la JdIS 2019. Autor: Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC. 2019. Llicència: BY-SA.

La versió beta d’aquesta carta ha estat elaborada de manera participada a través d’un procés col·lectiu on han participat 250 persones expertes dels àmbits de l’Administració pública, persones rellevants provinents de l’activisme, del món empresarial, de l’àmbit jurídic, de la recerca i de les relacions internacionals i expertes en drets i responsabilitats digitals entre els que destaquen Joana Barbany i Freixa, Directora General de Societat Digital; Ricard Faura i Homedes, Cap de Servei d'Inclusió i Capacitació Digital; Simona Levi, activista pels drets digitals i co-fundadora de la plataforma Xnet; Tomàs Roy, Director de Estratègia de la Seguridad CESICAT de la Generalitat o Carme Torra, matemàtica i escriptora especialista en intel·ligència artificial i robòtica.

L'Oficina Tècnica de la Xarxa Punt TIC ha pogut participar en una d'aquestes sessions de cocreació i la primera proposta de contingut està previst que es tanqui a l’octubre, coincidint amb la commemoració de l’1-O.

Durant la Jornada de l'Internet Social #JdIS 2019 va tenir lloc la primera sessió de participació ciutadana on les persones assistents van donar la seva opinió en relació amb els drets i les responsabilitats proposats en la Carta. Ara, la proposta inicia una segona fase oberta a la participació d’entitats i ciutadania perquè facin les aportacions que creguin necessàries. Tothom hi podrà participar fins el diumenge 15 de setembre a través del web participa.gencat.cat.

La Carta recull drets humans fonamentals, drets digitals nous i emergents, i drets del segle XXI. La proposta els agrupa en els àmbits següents:

1. Accés universal a Internet.

2. Model de governança d’Internet obert, inclusiu i amb pluralitat i diversitat d’actors (multi-stakeholderism)

3. Llibertat d’expressió i d’informació

4. Innovació digital, creació, accés i distribució del coneixement

5. Protecció de dades i privacitat de la informació

6. Garantir la capacitació i la inclusió digital

7. Sobre l’ètica en l’ús de la intel·ligència artificial i la governança algorítmica

8. Mecanismes de salvaguarda dels drets digitals