El Cercle Tecnològic de Catalunya, amb la col·laboració de l’entitat Digital Fems i del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, ha impulsat la primera edició del ‘Baròmetre de la DonaTIC a Catalunya’. En concret, l’informe recull les informacions aportades per 500 companyies. No obstant això, únicament, 177 empreses han compartit dades completes i segregades per gènere. En aquest sentit, la investigació posa de manifest la manca de seguiment sobre la inclusió de la dona en l'àmbit laboral i les dificultats d’anàlisi de la seva presència en els diversos rols de la jerarquia, en l’adquisició del talent, en la promoció del talent i en l’aplicació de polítiques inclusives en el sector tecnològic i digital català.
La primera edició del ‘Baròmetre de la DonaTIC a Catalunya’ mostra com el talent femení representa el 37% de la contractació de persones professionals tecnològiques i el 35% de les promocions internes. Pel que fa a la presència de perfils tècnics femenins a les empreses tecnològiques, aquesta es concentra majoritàriament en les posicions relacionades amb la gestió de projectes (32%), seguit del desenvolupament de programari i del manteniment de programari (25%) i del desenvolupament d’infraestructures (19%). Malauradament, la mitjana de dones treballadores en posicions tècniques se situa en el 25%. En aquesta línia, l’Institut Català de les Dones alerta que l’any 2021 només el 7,4% dels títols universitaris obtinguts per dones van ser en enginyeria.
Davant d’aquesta realitat, i amb la voluntat de reduir la bretxa de gènere a l’ecosistema TIC, el ‘Baròmetre de la DonaTIC a Catalunya’ recomana incrementar la qualitat dels sistemes de recol·lecció i de processament de dades per a aconseguir informació vàlida que fomenti una gestió paritària de l’entorn laboral i corporatiu. També, aconsella establir mecanismes i dotar de recursos els perfils que desenvolupen les revisions i les avaluacions sobre el rendiment i les competències de les persones treballadores per a evitar biaixos de gènere que generin frens en la carrera professional de les dones. En definitiva, l’adopció d’una cultura corporativa inclusiva i transparent té el potencial de convertir les empreses TIC en espais oberts a la innovació. La suma de perspectives diferents enriqueixen els serveis i generen un impacte sociolaboral positiu.